Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

A zöldborsó főzelék eredeti elkészítési módja a staubolás. 
A staubolás egy főzési eljárás, amikor legtöbbször - de nem kizárólagosan - zsenge, nagy víztartalmú zöldség főzelékeket, leveseket sűrítünk liszt szórással. 
Ez a módszer abban az esetben alkalmazható, ha viszonylag kevés sűrítőanyagra van szükség, és más alapanyag nem kell hozzá /mint pld. tej, tejföl/
Ugyan nagyon sokan tejfölös habarással, esetleg tejfölös rántással készítik a zsenge zöldborsó főzeléket, de erre nincs szükség. 
Eredeti, csodálatos ízét a zöldborsó akkor tudja igazán kiadni, ha ezzel az eljárással sűrítjük. 
Zsiradékon feltesszük a borsót - mindegy, hogy friss, vagy fagyasztott - párolódni. 
Sózzuk, ha kell, akkor cukrozzuk egy picit - ha nem cukorborsó - lefedjük, és néha megkavarva lényegében készre pároljuk. 
Mikor már lényegében puha, néhány kanálnyi lisztet - mennyiségtől függően egy tányérra rakunk, egyik kezünkben fakanál, másikban a liszt, és elkezdjük csurgatni, közben pedig kavargatjuk. 
Mikor az összes liszt már belekeverődött, akkor felöntjük annyi vízzel, amennyit szánunk rá. 
A zöldborsó főzelék levének a sűrűségét nem a sűrítőanyag, hanem a borsó kell, hogy adja. Viszonylag kevés vízzel és liszttel készülnek. Elég, ha  néhány ujjnyival van csak magasabban a ráöntött víz, mint a borsótömeg. 
A liszt pedig valóban csak 1-2 kanálnyi legyen. Nem kell félni, hogy liszt ízű lesz, mert a borsó íze fog érződni rajta, valamint a só, esetleg a cukor. 
A végén még beledobunk ízlés szerint apróra vágott petrezselyemzöldet. Így teljes!
Ugyanezzel az eljárással sűríthetünk zsenge zöldségleveseket, vagy a sárgarépa főzeléket.
És van egy hasonló eljárás, amikor azt akarjuk, hogy a pörköltnek készített hús leve egy kicsit sűrűbb legyen. Ilyenkor ugyanígy, folytonos kevergetés mellett egy kis lisztet szórunk a szaftba. Nem érződik ennyi az ételen, de lényegesen javítja állagát. 

Megjegyzések

  1. Aki ezt írta nagyon tudatlan! Liszttel habarni szoktak! A pörköltet szaporítani/sűríteni nagyanyám kevés zsemlemorzsával szokta, anno! A főzelékhez inkább kevés étkezési keményítő,ha nagyon muszáj és tej , nem tejföl a zöldborsóhoz! A cukrot pedig pirítani hozzá! Ízletesebb marad ,vagyis nem lesz liszt íze!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vagy az tudatlan, aki valamit nem ismer, és akkor már úgy gondolja, hogy nincs is. Főzelékhez régen nem használtak keményítőt, és a zöldborsó viszont még a nagykönyvben is így íratott. Úgyhogy majd akkor szólj, ha valamit biztosan tudsz. Ajánlhatok régi receptkönyveket. Tájékozódj!

      Törlés

Megjegyzés küldése

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Pörköltkészítés cigányosan

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle