Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...


A körömpörkölt igazi magyar étel, és bizony ragacsosan az igazi...

A körömpörkölt egy igazi kedvenc, bár az is igaz, hogy igazándiból csak télen rajongunk érte.
 A körömpörkölt is azon ételek közé tartozik, amiért rajongani lehet, de vannak bőven olyanok is, akik még hallani sem szeretnek róla. 
Így a hideg beálltával azért jó néha rágondolni... 😊 

 Hozzávalók: 
 2 kg köröm 
 1 hátsó sertés csülök 
 3 evőkanál zsír 
 30-40 dkg vöröshagyma 
 fokhagyma ízlés szerint, alapból 1 közepes fej 
 2 db paradicsom (télen jó a lecsó is)
 2 db zöldpaprika - ha szeretjük, jót tesz neki a csípős 
 3-4 evőkanál édes nemes paprika 
 só ízlés szerint (kiló húsonként nagyjából egy evőkanálnyi)

A körmöket előkészítjük, a rajta maradt szőröket eltávolítjuk, legjobb, ha le tudjuk perzselni. Feldaraboljuk őket. 
A csülköt a legjobb, eleve a hentestől vagy kicsontozva venni természetesen csontjával egyetemben haza víve, vagy karikára fűrészelve, így nem lesz csontszilánkos. ami ugye nagyon fontos ennél az ételnél - is - a későbbi ízletes tunkolás végett. 
 Legjobb vaslábasban, vagy bográcsban főzni, szépen, lassan, totyogósan. 
 Beletesszük a lábasba a zsírt, felmelegítjük, az apróra vágott hagymát. 
Mikor üvegesre párolódik, utána jöhet a köröm és csülök - csülökcsonttal egyetemben. 
Tovább pirítjuk. 
Amikor már minden része fehéressé vált, megszórjuk az őrölt paprikával, ezzel jól átforgatjuk, hogy szinte mindenüvé jusson, hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, fokhagymát, és meg is sózzuk. Megkavarjuk velük ismét. 
Rárakunk annyi vizet, hogy nagyjából ellepje az egészet, átkeverjük, szépen eloszlatjuk hogy ne lógjon ki semmi, és szépen, lassan elkezdjük főzni. 
 Legalább 3-4 óra kell neki, ekkor már a leve ragadós, a csontról pedig mállik lefele a hús. Megkóstoljuk, ha kell, akkor még utána ízesítjük, s összerottyantjuk. 
 Van, aki belefőzi a köretnek szánt - hasábra vágott krumplit - mi külön főzzük meg, így elegendő szaft marad a tunkoláshoz is. 
De az is igaz, hogyha a krumpli mégis a körömpörkölt levében fő - utolsó fél óra, és hasábozva - akkor a burgonya mennyei lesz...

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús