Töltött káposzta cigányosan



Hogy miért cigányos? Mert lecsósan készül, csípősen, és más fajta húst is belefőznek. Vagyis a saját ízviláguk szerint készítik. És valami fantasztikusan bátran használják a fűszereket. 
És azért, mert romák készítik. 
A roma konyha híresen jó. Aki kóstolt már általuk készített ételt, mind arról beszél, hogy utánozhatatlanul jól fűszereznek. 
Ha valakinek mégsem tetszik, hogy töltött káposztát nem szlovákosan, horvátosan, románosan, vagy akárhogy teszem fel, hanem "cigányosan", az görgessen odébb. Nem kérek ízetlen kommenteket!!!
Egy biztos: életemben egyszer szerencsém volt (igen, szerencse volt) cigány által készített töltött káposztát enni. 
Életemben nem ettem jobbat, sajnáltam, hogy 9 káposzta után a jó illem nevében le kellett állnom, és tőlük tanultam néhány fogást is ezzel kapcsolatban. Ennyi.

Hozzávalók:
4 nagy fej káposzta fonyózva
3 kg darált hús
70-80 dkg rizs
2 dl + 2 dl olaj,  vagy zsír
1 kg hagyma
4-5 evőkanál só
2 evőkanálnyi bors
70 dkg húsos füstölt szalonna
10 dkg fűszerpaprika - eredetileg csípőssel készül, de persze nem feltétlenül szükséges
2-3 liter paradicsomlé, vagy annak megfelelő sűrítmény 1-2 darab zöldpaprika, vagy lecsó
Ha cigányosan készítjük, akkor alulra bármilyen húsból pörkölt készül jó fűszeresen erre került a káposzta

A káposztákat megfonyózzuk, forró vízbe belerakjuk úgy, hogy a torzsát kiszedjük körbevágva, a helyére húsvillát szúrunk, és időnként megmozgatjuk vele a fejet, ilyenkor a már megfonyózott káposzták leválnak, kivehetők. A vastag erét kivágjuk.
2 dl olajon megpirítjuk a rizst, felöntjük egy liter vízzel, és tíz percig főzzük. Ezzel lényegében csak előfőzzük. 
Ezután megtisztítjuk a hagymákat, és szép apróra vágjuk, majd a másik két deci olajon megpároljuk. 
Ha már szép üveges, akkor lehúzzuk a lábast a fűzről, és a hagymát megszórjuk paprikával. 
Belerakjuk a borsot, a sót, a húst, és egy kevés paradicsomlevet, ezeket összekeverjük. 
Megtöltjük vele a káposztákat. 
Nagyjából félmaréknyi megy egy-egy levélbe.
Aláágyazunk, ha cigányosan készítjük, akkor a jó fűszeresen, hagymásan, lecsósan elkészített pörköltöt rakjuk az aljába, aztán pedig aláágyazunk, vagyis a kisebb leveleket apróra vágjuk, felcsíkozzuk, erre jönnek rá a töltelékek, és a feldarabolt szalonna.  Feltöltjük fele paradicsomlé, fele víz keverékével, és adunk még hozzá egy kiskanál sót. 
Fedővel lefedve főzzük, jó lassan, mint akár a húslevest, forrástól számítva 2 óra alatt készül el.
Fotó: Romanogastro

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Egérke, a kanálfánk - fánk kanállal szaggatva