Uborka saláta - ahogy a nagykönyvben meg van írva

Igazándiból nincs megírva, mert ahányan vagyunk, annyiféle kép készítjük ezt is, akárcsak a töltött káposztát.
Persze az alap szinte ugyanaz, uborka, só, cukor, ecet, de hogy teszünk-e bele vizet, vagy paprikázzuk, netán borsozzuk is, rakunk-e hozzá fokhagymát - és egyáltalán mennyire savanyítjuk - fogyasztunk-e hozzá tejfölt, ez abszolút egyéni, És az arányok is mások. Aztán van, aki a fürtös uborkát szereti salátának szépen lehámozva (a 10 centiseket), van aki csak a kígyót. Ezt nem mindenki hámozza. Van aki vastagabbra vágja, van aki vékonyabbra, és van aki sózás után kifacsarja. 
Na, ez utóbbi nem kéne. Amiket kicsavarnánk belőle az rendkívül értékes, és ráadásul pótolja a vizet. Az uborkát saját levében készíthetjük el. 
Persze van olyan is, amikor a nagy melegben egyszerűen a salátalé is nagyon üdítő, ilyenkor mi szoktunk rá vizet rakni, és így ilyenkor kicsit erőteljesebben ízesítjük. 
Úgyhogy ez teljesen egyéni.

Hozzávalók: 
1 kg kígyó, vagy fürtös uborka
1 kávéskanálnyi só
2-3 kanál kristálycukor
2 evőkanálnyi 10 %-os ecet, aztán meglátjuk
1 gerezd fokhagyma
fűszerpaprika a szóráshoz
őrölt bors a szóráshoz
1 pohár tejföl esetleg a tálaláshoz

Az uborkát megmossuk, majd levágjuk a végeit és megkóstoljuk a levágott részeket, hogy nem keserű-e. 
Ha nem, akkor vágjuk vékonyra őket. Uborkagyaluval, vagy akinek gyakorlata van annak anélkül is megy. 
A fokhagymát tisztítsuk meg, aztán reszeljük le, vagy törjük össze.
Az uborka karikákat sózzuk meg,adjuk hozzá a fokhagymát,  lazán keverjük össze, és tegyük hűvös helyre.   Ez lehet nyugodtan akár egy óra is, semmi baja nem lesz.
Ezután rászórjuk a cukrot, ráöntjük az ecetet, megkeverjük, és lerakjuk megint pihenni. Nem árt, ha legalább félóra van rá, de lehet több is. Időnként keverjük meg óvatosan, hogy a cukor felolvadhasson rendesen, íze egyenletes legyen. Kóstoljuk meg, hogy elég savanyú-e, ha nem, akkor pótoljuk.
A végén lazán szórjuk meg a fűszerpaprikával, és attól kevesebb borsot is adjunk hozzá. Nagyon feldobja. 
Akár van hűtő, akár nem - aznap jó elfogyasztani. 
Ha több levet szeretnénk, akkor egy pohár vizet vegyünk alapul, és kétszeres cukor és ecet adaggal számoljunk.   Fotó
loading...

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra