Uborka salátának télire - anyós-módra

Régen még nem volt fagyasztó, és bizony az uborka saláta nagy családi kedvenc volt akkortájt is.  Első alkalommal, mikor anyósoméknál voltam erősen elcsodálkoztam rajta, hogy lehet az, hogy december végén uborka salátát esznek, méghozzá jókora adaggal. 
El nem tudtam képzelni honnan szereztek hozzá friss uborkát faluhelyen. Amúgy városon sem lehetett kapni, akkoriban még minden csak a maga idejében volt, ősszel nem volt dinnye, kora tavasszal nem volt új krumpli, télen pedig lehetetlen volt cseresznyét, epret, vagy akár uborkát, paprikát, paradicsomot beszerezni.
Épp ezért a háziasszonyok elkezdtek ügyeskedni.
Ugye azt mindenki tudja, hogy a só tartósít.
Ezért aztán elkészítették sózottan.
A salátának való uborkát alaposan megmosták, átnézték, végeit levágták, megnézték nem keserű-e. Ha minden rendben volt vele, akkor kissé leszikkasztották, majd legyalulták közepesen vékonyra.
Szeletelték. Utána pedig besózták - ekkor még csak annyira, hogy levet engedjen. Nagyjából félóra múlva pedig alaposan kifacsarták.
Üvegeket 7 deciseket használtak hozzá, nagyjából ekkorába fért bele egy család uborkasalátája egy alkalomra.
Fontos, hogy darabosabb sót használtak, nem finomítottat, és nem jódozottat - akkoriban ugyan ilyen nem volt, de az furcsa szagot adna.
Alulra egy réteg só került, majd rá egy jó férfiujjnyi réteg kifacsart, összenyomott uborkaréteg, hogy ne kerüljön közé levegő. Majd megint egy ujjnyi só, megint uborka. És ezt folytatjuk. 
A lényeg, hogy a tetejére ujjnyi sóréteg kerüljön
Aztán pedig lezárjuk az üveget, és mehet a konyhapolcra. Semmi dolgunk vele.
Felhasználáskor le kell szedni a sóréteget, kiszedni közüle az uborkát, majd beledobni hideg vízbe.
Át kell mosni lazán, hogy közüle - ha van esetleg só, akkor az kifolyjon a vízzel. Megkóstoljuk, ha nem érezzük, hogy túl sós, akkor használható már.
Annyi a lényeg, hogy a salátalébe nem rakunk sót, hanem simán elkészítjük.
Ha rendesen kimostuk, akkor az íze ugyanolyan lesz, mint a friss salátáé, sőt - még ropogós is lesz.
Mint ahogy jeleztem - fogalmam sem volt róla elsőre, hogy nem friss uborkából készült salátát eszek.

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen