Vanília fagylalt - egy hét, és itt a nyár...


Nyáron jó néha egy kis fagylalt, főleg ha még a boltba sem kell miatta elmenni. Nem ördöngösség elkészíteni fagylaltgép nélkül sem. Végtére is fagyasztószekrény, vagy legalább hűtő, aminek fagyasztórésze is van lényegében már minden háztartásban megtalálható, akkor pedig nem lehet gond, a többi az alapanyag, és némi munka.

Hozzávalók: 
1 rúd vanília kikaparva, vagy 2 vaníliás cukor - jelen esetben jó, ha Bourbon - 
6 tojásnak a sárgája
9 evőkanálnyi cukor
3/4 liter, 0,75 teljes tej, de legalább 2,8 %-os

Egy edényben felrakunk vizet melegedni. Az edény olyan legyen, hogy a tetejére tudjuk tenni azt az edényt, amiben kikeverjük a fagylaltot - hisz gőz felett kell pillanatra főzni.
A vaníliát kikaparjuk, a tojásokat feltörjük és szétválasztjuk. 
Jelen esetben nem fogjuk felhasználni a tojásfehérjét, készíthetünk vele tojáshabot, vagy esetleg habcsókot, vagy olyan tésztafélét amihez fehérje kell. 
A vaníliát, vagy vaníliás cukrot, a tojások sárgáját és a cukrot jó habosra kikeverjük, legjobb géppel, de persze kézzel is megoldható. 
Hozzáadjuk a tejet, és elkavarjuk szépen. 
Eddigre felfőtt a víz, rárakjuk az edényt a tojásos, vaníliás tejjel, és addig főzzük felette kevergetés mellett, míg nem akar kifutni az edényből. Ekkor levesszük, és vízre tesszük, hogy kihűljön. Nem nagy tömeg, egy-két vízcsere után már elég hideg lesz, hogy lehetőleg fémedénybe berakjuk a fagyóba. 
Ezután már csak annyit kell tennünk, hogy negyedóránként ránézünk, és az oldaláról, valamint az aljáról felkavarjuk a lefagyott részt. Utána megy vissza a fagyóba.
Ezt addig ismételjük, míg az egész át nem fagy.  Az elején megy lassabban, de ahogy hűl le a massza mind több fog a szélére fagyni.
Ha az egész megdermedt, akkor már porciózhatjuk is, és fogyaszthatjuk.
Ha van fagylaltgép, akkor könnyebb a dolgunk. Fotó

loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra