Vegyes idénygyümölcs befőtt cukrosan-rummal - tartósító nélkül

Ez a befőtt nem gyerekeknek való, ellenben egy társaságban, ünnep alkalmával, vagy Szilveszterkor nagy sikert arathatunk vele. 
Régen tartósítóval készítették, de erre nincs szükség, ha tisztán dolgozunk, és figyelünk tárolására mindaddig, míg le nem köthetjük. 

Hozzávalók:
5 literes üveg,
kristálycukor
alkalmanként egy sor gyümölcs az üvegbe, épp, ami terem... Jó...másfél sor még lehet...ez nagyjából 15-20 deka gyümölcs fajtájától függően.
rum, első alkalommal 2 dl, utána pedig néhány kanállal
egy kistányér a tetejére
pici alkohol lemosni a tányér alját

Ahogy érnek a gyümölcsök mindent használhatunk. Elsőnek az eper, érett köszméte, ribizli - és tovább a sor, egészen bezárólag a szilváig, körtéig - esetleg pár darabka dió is mehet a felsőbb rétegbe, de ezt nem kell túlzásba vinni. 
A lényeg, hogy először a tökéletesen tiszta  és száraz üveg aljába öntsünk legalább egy ujjnyi kristálycukrot. Azért nem porcukrot, mert abban van csomósodásgátló, és most plusz anyagokra nincs szükség. 
Erre került a megmosott, leszikkasztott, vagy megtisztított gyümölcs  egy rétegben, majd rögtön rárakjuk a kb. 3 kanálnyi kristálycukrot szórva, és leöntjük most még 2 dl rummal. Nem kell megijedni, későbbiekben már jóval kevesebbel dolgozunk.  Minden gyümölcs berakás után kistányérral takarjuk le az üveget.
Nagyjából a gyümölcs 3-4 nap alatt levet ereszt,  ha már megtörtént, mehet rá a következő réteg megtisztított, vagy leszikkasztott gyümölcs. Tetejére kb. 3 evőkanálnyi kristálycukor rászórva, és leöntve ugyanannyi rummal. 
A legvégén, mikor már a körténél tartunk, az utolsó gyümölcsréteget leszórjuk már vastagabban cukorral, úgyis ott az üveg nyaka, és leöntjük nagyjából 3 kanálnyi rummal. 
Nem szükséges bele tartósító, mert az alkohol dolgozni fog, és tiszta üvegbe raktuk.
Minden réteg szórása után az üveg ideiglenes lefedésére használt kistányért töröljük át alkohollal, és az üveg száját is.
Az utolsó réteg után ha már felolvadt a cukor, akkor jöhet a lezárás. Kamrába rakjuk, használhatjuk nagy társaságnál akár egyszerre, de akár naponta kiszedhetünk belőle, semmi baja nem lesz - persze az erre használt evőeszközt másra ne használjuk!
Amennyiben barack is kerül a gyümölcsök közé, akkor egy rész ecet (10 százalékos) 6 rész víz keverékében áztassuk előtte pár órát, majd szikkadás után rakjuk a cukorrétegre.
Ezt a fajta gyümölcsöt persze nem ajánlatos nagy mennyiségben fogyasztani, de nagyon jó ízesítő akár süteményekbe, teába, ünnepnapokon feldobja a hangulatot, a leve pedig igencsak finom alkoholos ital lesz. Nem lesz erős, de igazi gyümölcsös, mintha csak gyümölcs likőrt innánk - pusztán ez nem égetett szesz. Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...