Zöld dió befőtt Nagyi-módra


Ez egy jó pár napig készülő, de naponta csak pár perc időráfordítást igénylő befőtt, és nagyon-nagyon finom. Nekünk könnyű volt, ott állt a nagy diófa a bejárattal szemközt, 5-10 kiló zöld dió leszedése pillanat alatt ment.
Olyan zöld dió kell hozzá, ami még tűvel átszúrható. A kifejlett diónak nagyjából a fele, akkor szedjük, amikor még a belső kemény héj lágy benne. Végéről ha rajta maradt - a szárat, és a virágmaradványt szedjük le. 

Hozzávalók:
5 kg zsenge dió
2,5 kg cukor
5 gramm fahéj
5 szem szegfűszeg

A diókat egyenként több helyen megszurkáljuk. Nem kell félni tőle, jó alaposan dolgozzunk, legalább 10 helyen.  Utána pedig hideg vízbe rakjuk. 
10 napon keresztül minden nap öntsük róla le a vizet, és töltsünk rá frisset, aztán rakjuk hűvösre, elég a kamrába. 
Ha letelt a 10 nap, akkor elkészítjük a szirupot. A cukorhoz 1 liter vizet adunk, majd felrakjuk főzni, negyedóráig kell mindössze. Utána kihűtjük. 
Az eddig minden nap vízben ázó diókat most leszűrjük, tiszta vizet rakunk rá, és felrakjuk főni, sőt - puhára főzzük.  Kiszedjük a vízből őket, és lecsurgatjuk, hogy ne legyenek vizesek, majd a hideg, már kihűlt cukoroldatba rakjuk, és berakjuk egy napra a kamrába. 
Másnap elővesszük, szűrőkanállal kiszedjük a diókat, a visszamaradt cukoroldatot felforraljuk, majd ha fő már néhány perce, belerakunk fél dekányi egész fahéjat, meg a szegfűszeget, aztán  lehúzzuk a tűzről. Megvárjuk míg kihűl, csinálhatunk közben más munkát, vagy amit akarunk. Ha kihűlt, megint belerakjuk az előtte kiemelt diókat. Utána pedig megint mehet hűvösre a kamrába. Közben nem kell lekötni, csak letakarni valamivel. 
Jó, ha ezt még 4-5 alkalommal megismételjük. Tulajdonképpen azt a nedvességet tüntetjük így el a forralással, ami eleve a cukoroldatban volt, és amit a dió ereszt még magából. 
Amikor már tovább  nem játszadozunk vele, akkor a kamrából kihozott cukoroldatban lévő diót a levével együtt felforraljuk. Néhány percig főzzük, de óvatosan kevergetve, hisz szinte tiszta cukorban van az egész.  Utána lehúzzuk, és várunk addig, míg kihűlt, majd üvegekbe rakjuk a fűszerekkel együtt, és jól lezárjuk. Mehet a kamrába a polcra. Mennyei. Fotó

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...