A zöldbab fogyasztása rendkívül egészséges, és bizony télen is megennénk néhányszor. Néhányszor már pórul jártam a minőséggel akár fagyasztottan, akár konzervként vettem, sajnos a fagyasztóba nem fér minden bele, úgyhogy szoktunk elrakni néhány üveggel.
Hozzávalók:
5 kg zsenge zöldbab
10 deka só
fél liter 10 százalékos ecet
nagyjából 3 liter víz, amennyi ellepi
A zöldbabot megtisztítjuk, lecsípjük két végét, megmossuk, feldaraboljuk akkorára ahogy szeretnénk.
Felrakjuk egy nagy fazékban a sóval és ecettel, s annyi vízzel hogy épp ellepje. Felforraljuk nagyjából félfővésig.
Ezután levesszük a tűzről, és megvárjuk amíg kihűl - csak annyira, hogy már dolgozhassunk vele.
Üvegekbe rakjuk a babot, a főzővízből feltöltjük, majd lezárjuk az üvegeket, és dunsztolni fogjuk.
Egy nagy lábas aljába konyharuhát rakunk, rárakjuk az üvegeket, feltöltjük langyos vízzel, konyharuhával letakarjuk az egészet, és a tűzre rakjuk.
A gőzölés legalább 15 percen keresztül tart, eddigre már az üvegekben lévő víz gyöngyözik. Utána elzárjuk a hőforrást, és vagy letakarjuk még és másnap pakoljuk a kamrába, vagy pedig száraz dunsztba rakjuk. Fotó
Megjegyzések
Megjegyzés küldése