Zöldbableves - anyu-módra


A zöldbab nagyon finom tavasszal, van aki csak ecetesen, van aki édes-savanyúan, és olyan is, aki natúr levesként fogyasztja.
Mindenképpen jó hatású, természetes vízhajtó hatása van, és a cukorbetegeknek is tökéletes választás .Van belőle zöld hüvelyű, és sárga, henger alakú, de lapos, széles is. Van, amelyik fogyasztható zöldbabként is, van, amelyiknek csak a magját esszük.
Zöldbableveshez viszont mindenképp zsenge, szálka nélküli babot vegyünk, a szálkásnak - hiába húzzuk le a hüvelyről - élvezeti értéke lényegében nincs.

Hozzávalók: 
1/2 kg zöldbab
1 liter víz
1 kávéskanálnyi só
1 kanálnyi zsiradék
2 csapott evőkanálnyi liszt
1 kanálnyi ecet
- ha édes-savanyúan szeretjük, akkor 1 kanálnyi cukor még
a rántásba rakhatunk piciny fűszerpaprikát, hogy színe legyen, az ízbe nem kavar bele, ő mindig rakott bele
1 kis pohár tejföl

A zöldbabot megmossuk hideg vízben, majd lecsípjük két végét, és a hüvelyeket 2-3 részre vágjuk. 
Felrakjuk sós vízben főni fedő alatt, közben elkészítjük a rántást.
A zsiradékot felmelegítjük, belekavarjuk a lisztet, szép zsemleszínű rántást készítünk. Ha kicsit paprikásan akarjuk, akkor azt is most kavarjuk bele, de már lehúzva a tűzről. Felengedjük egy kis hideg vízzel - kavargatva, ha netán van otthon egy kis maradék húsleves - tökéletes e célra.
Utána a már puha zöldbab levéből szedünk hozzá egy kanállal, összekeverjük, aztán mehet bele a többihez. 
Felforr, és már kész is. Ekkor tesszük hozzá a szükséges mennyiségű ecetet - csak óvatosan, mert könnyű túladagolni - a cukrot, ha édes-savanyúan szeretjük.
És ha tejfölösen tálaljuk, akkor vagy tálaláskor rakjuk ki a tejfölt, vagy kifővés után egy kis adag levesbe belekeverjük, majd visszaöntjük. Fotó
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra