Boldogi nagyrózsa - nagyon-nagyon mutatós tésztaféle

A boldogi "nagyrózsa" egy különleges, lakodalmakra készített sütemény. Főleg mutatóssága az, ami ünnepivé teszi. Ehetjük simán, vagy porcukorral megszórva, esetleg csokimázzal, melegen csokoládét reszelve rá, vagy akár tejszínhabba. Csak a fantáziánk szab határt....
Ha valakinek szüksége lenne hozzá sütőre, pont mai nap sikerült egy elérhetőséget megszerezni ezzel kapcsolatban,  Boldogon készítik, még az eredeti fajta - nem lemez, nem alumínium.  

Hozzávalók:
  1 kg liszt, 
10 db tojás, 
1 liter tej, 
1 evőkanál porcukor, 
a sütéshez 1 liter étolaj, 
és egy púpos evőkanál sertészsír. 
A tetejére porcukor, vagy amit akarunk....

A tojásokat tálba ütjük, és összekeverjük a porcukorral. Apránként hozzáadagoljuk a
tejet, és annyi lisztet, hogy palacsinta tészta sűrűségű masszát kapjunk. Szűrőn
átszűrjük, hogy ne legyen csomós. Ha sikerült simára kidolgozni, akkor természetesen erre nincs szükség.
Egy literes lábosba először csak fél liter olajat öntünk, és a zsírral együtt átmelegítjük. A
nagyrózsa sütőformát belehelyezzük, és amikor már a zsiradék, és a sütőforma is  felforrósodott, akkor a vasat belemártjuk a tésztába. Vigyázzunk, hogy ne merüljön bele, úgy kell belemártani, hogy a forma teteje éppen kiérjem a masszából - mert ha az egész belemerül,  akkor sütés után nem jön le a formáról a sütemény. 
Hirtelen átsül. Közben kicsit megrázogatjuk, majd az olajat lecsöpögtetjük róla, és tálcára helyezzük. A sütés során elvesztett étolajat folyamatosan pótoljuk.
 Amikor az összes rózsa kisült, porcukorral megszórjuk és úgy tálaljuk, de persze jöhet bármi a tetejére. Fotó: Egyről a háromra

loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra