Hecsedli lekvár nyersen

A hecsedlit, csipkebogyót ősz végén, télen szedjük, amikor már megérett, puha, "szottyos". 
Különösen a tavaszi vitaminszegény étrend kiegészítésére kitűnően felhasználható: lekvár, szörp, bor, tea formájában. 
A csipkebogyó magas magnéziumtartalma miatt is igen értékes. A magnéziumnak fontos szerepe van a szív- és vérkeringési betegségek gyógyítása terén, serkenti a gyomornedvek működését is. Száz gramm csipkebogyó magnézium tartalma kb. 200 mg (a normális szervezet napi szükséglete kb. 300 mg) A csipkebogyó emellett értágító hatású, csökkenti a vérnyomást és nyugtató hatással van az idegrendszerre. A C vitaminon és a magnéziumon kívül B, — B, vitamint, fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vasat, sok meszet (600 mg) is tartalmaz. 

Hozzávalók: 
ahány kiló tisztított csipkebogyónk van
annyi kiló cukor

A csipkebogyót tisztítsuk meg szárától, hasítsuk fel, kaparjuk ki a magvait és daráljuk meg. Kavarjuk össze ugyanannyi cukorral, mint amennyi súlyú a darált pép. Hagyjuk állni hűvös helyen 24 óráig, azután főzés nélkül, hidegen kavarjuk 90 percig. 
Ez persze nem szórakoztató, de ha a lekvárt főznénk, akkor is darálni kellene. 
Úgy is készíthetjük, hogy néhány percenként átkavarjuk robotgéppel, vagy vonjuk be a családot, 5-5 perc erejéig bárki elkevergetheti, és még büszke is lehet rá, hogy ő is részt vett e finomság készítésében. 
Töltsük üvegekbe, zárjuk le a tetejét. Fogyaszthatjuk lekvárként, vagy ásványvízzel, szódavízzel felhígítva, frissítő italként. 
Főzhetjük is, akkor melegen üvegekbe töltjük, majd az üvegeket fejjel lefele lefordítjuk. Sajnos akár így, akár úgy készítjük - sokat veszít a tárolás, vagy főzés során C-vitamin értékéből, de nagyon-nagyon finom, ez az egyik legfinomabb lekvárunk. Simán vetekszik a sárgabarackéval.
Fotó

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...