A hecsedlit, csipkebogyót ősz végén, télen szedjük, amikor már megérett, puha, "szottyos".
Különösen a tavaszi vitaminszegény étrend kiegészítésére kitűnően felhasználható: lekvár, szörp, bor, tea formájában.
A csipkebogyó magas magnéziumtartalma miatt is igen értékes. A magnéziumnak fontos szerepe van a szív- és vérkeringési betegségek gyógyítása terén, serkenti a gyomornedvek működését is. Száz gramm csipkebogyó magnézium tartalma kb. 200 mg (a normális szervezet napi szükséglete kb. 300 mg) A csipkebogyó emellett értágító hatású, csökkenti a vérnyomást és nyugtató hatással van az idegrendszerre. A C vitaminon és a magnéziumon kívül B, — B, vitamint, fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vasat, sok meszet (600 mg) is tartalmaz.
Hozzávalók:
ahány kiló tisztított csipkebogyónk van
annyi kiló cukor
A csipkebogyót tisztítsuk meg szárától, hasítsuk fel, kaparjuk ki a magvait és daráljuk meg. Kavarjuk össze ugyanannyi cukorral, mint amennyi súlyú a darált pép. Hagyjuk állni hűvös helyen 24 óráig, azután főzés nélkül, hidegen kavarjuk 90 percig.
Ez persze nem szórakoztató, de ha a lekvárt főznénk, akkor is darálni kellene.
Úgy is készíthetjük, hogy néhány percenként átkavarjuk robotgéppel, vagy vonjuk be a családot, 5-5 perc erejéig bárki elkevergetheti, és még büszke is lehet rá, hogy ő is részt vett e finomság készítésében.
Töltsük üvegekbe, zárjuk le a tetejét. Fogyaszthatjuk lekvárként, vagy ásványvízzel, szódavízzel felhígítva, frissítő italként.
Főzhetjük is, akkor melegen üvegekbe töltjük, majd az üvegeket fejjel lefele lefordítjuk. Sajnos akár így, akár úgy készítjük - sokat veszít a tárolás, vagy főzés során C-vitamin értékéből, de nagyon-nagyon finom, ez az egyik legfinomabb lekvárunk. Simán vetekszik a sárgabarackéval.
Fotó
Megjegyzések
Megjegyzés küldése