Káposztás bugyelláris


Régen készítették csak magában is, káposzta, töltelék nélkül, viszont ha van benne valami, akkor leves után is megteszi. Amúgy inkább kenyérpótlóként ették.

Hozzávalók:
1 kg burgonya
30 dkg liszt
rakhatunk hozzá tojást is, de anélkül is összeáll, is puha, finom
2 kanál zsiradék a sütéshez
1 fej káposzta a töltelékhez
bors
1 kanál zsiradék a pároláshoz

A káposztát először lereszeljük, aztán a zsiradékon sóval, borssal megpároljuk, picikét piríthatunk is rajta, mint a káposztás tésztánál - még finomabb lesz. Gyorsabb a pirítás, ha adunk hozzá egy kanál cukrot. Az ízén nem érződik, viszont hamarabb karamellizálódik.
Ha kész, akkor letesszük hűlni.
Megmossuk, megtisztítjuk a krumplit, aztán kedvünk szerint kis sóval megfőzzük. Még melegen megtörjük, aztán várjunk amíg kihűl.
Ha már nem meleg, akkor kis sóval és a liszttel összegyúrjuk. Ilyenkor rakjuk hozzá a tojást is, ha akarjuk.
Ha már szép sima, akkor lisztezett deszkán kinyújtjuk, kockákat, vagy téglalapokat  vágunk belőle egyik oldalára a tésztának káposztát halmozunk, aztán szépen, egyenként összehajtjuk őket.
A tepsit kikenjük zsiradékkal, majd sorjába rakjuk őket egymás mellett, nem kell külön rakni, jobb lesz. 
Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük. Ha az alja már szépen pirul, akkor a tetejét bekenjük a másik fele zsiradékkal, és megfordítjuk egy sütőlapáttal őket, hogy a másik oldal is piruljon.
Szép, pirosra sütjük. 
Tölthetjük amúgy fűszeres krumplival, akár pörköltből, vagy sültből maradt hússal, túróval, gombával, sűrű lekvárral. Amivel csak akarjuk.
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra