Miért habzik az étolaj?

Nem valami kellemes, mikor melegítjük az olajat és az ahelyett, hogy csendesen sercegve forrósodna - inkább éktelenül sűrű habot ereszt.
Ilyenkor aztán elmélkedhetünk, hogy mit rontottunk el...
Két variáció van:
Rossz minőségű az étolaj, 
vagy
telítődött.

Egyik sem jó móka.
Nem mindegy milyen étolajat használunk, és az sem, hogy meddig - ugyanis egy idő után, sütési mennyiség után a bomlástermékek felhalmozódnak, és az már minden, csak nem egészséges. De igaz - nem lehet észrevenni a hatását, mert akár évtizedek múlva, felhalmozottan hat.
Az olajat ne melegítsük túl - ideális hőmérséklet számára a 160-180 Celsius.
Ha füstöl, akkor tönkrement. Lehet, hogyha kenyeret, vagy hagymát dobunk bele, akkor a szagok eltűnnek, de attól még az égéstermék ottmarad. Ha az olaj füstölt, akkor túlhevítődött, egyszerűen ki kell önteni. A megégett pirítóst sem eszi meg manapság az ember, mert már tudja, hogy rákkeltő...
A legjobb a bő zsiradékban sütés. Magasabb a hőfok is, gyorsabban sül, és kevésbé vizesedik.
Ha az edényben már kevés az olaj, akkor jobb ha új zsiradékkal sütünk. Utántöltéskor keveredik az új és a régi, hamarabb fog habzani, a szennyeződés is hatványozódik.
Sütés után a használt zsiradékot nem jó ötlet tárolni. Persze, ha 2-3 szelet húst sütöttünk benne, akkor elvileg elrakható, újra süthetünk benne, de egy egész halom rántott hús után, után töltögetéssel használt olajat eltenni nem jó.  
Az a gond vele, hogy minél többször melegíted, hevíted fel, annál több káros anyag lesz benne. Azzal, hogy leszűrjük csak a benne lévő szennyeződéseket tüntetjük el. Viszont sok sütés után a olaj telítődik káros anyagokkal, amiket nem jó halmozni.
Tudom - nagyanyáink elrakták... - de nem minden jó ötlet, amit alkalmaztak, nem kell mindent másolni.
Fontos dolog: Hidegen sajtolt olajokat hideg felhasználásra gyártották, a melegen sajtoltakat pedig nyugodtan használhatjuk sütésre.
A nagyon olcsó olajra nagyon nagyon jellemző az a mondás:hogy - olcsó húsnak híg a leve. Az, hogy habzani fog a legkisebb baj.

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen