Négylapos törökmézes lepény - egyszerűen fincsi...

Nagyon finom, ízletes sütemény, valamikor régen egy Mezőkövesd melletti lakodalomban találkoztam vele először, azóta kerestem a receptjét.

Hozzávalók:
20 dkg cukor,
3 kanál méz,
 1-1,5 dl tej,
1 egész tojás,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
 1/2 kg liszt.

Előveszünk egy keverőtálat, belerakjuk a cukrot, ráöntjük a mézet. Rászórjuk a szódabikarbónát, és hozzáadjuk a tojást is. Gőz fölé rakjuk, és kevergetve addig főzzük, míg habozni nem kezd. Ezután pár percet várunk, és mikor már csak meleg, nem tűzforró belekeverjük a lisztet is. Összegyúrjuk, majd négy felé osztjuk, lisztezett deszkán - tetejét is enyhén megszórva -  közepes tepsi méretűre nyújtjuk. Sütőpapíron kisütjük, letesszük hűlni, közben, vagy pedig még a tészta gyúrása előtt elkészítjük a krémet. 

Krém hozzávalói:
1  dl búzadara
1/2 liter  tej,
2 csomag  vaníliás cukor, 
25 dkg vaj, - az a legjobb, ha tényleg teavaj
25 dkg porcukor

A tejet felrakjuk főni, belerakjuk a vaníliás cukrot, majd a darával sűrű tejbedarát készítünk. Várunk, míg kihűl. 
A vajat kikeverjük a porcukorral alaposan, lényegében habosnak kell lennie, majd mikor már kihűlt a búzadarás krém, apránként hozzáadagolva kikeverjük vele. 
Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat. 
A tészta tetejét meghintjük a cukorral, és hűvös helyre rakjuk, hogy "összeérjen". 
Másnp aztán fölvághatjuk, eddigre a lapok átpuhulnak.
Tetejét átszitált porcukorral szórjuk meg. Erre a tésztára nem szükséges máz, de ha valaki nagyon ragaszkodik hozzá, akkor tehet. 
 Lehet másfajta krémmel is dolgozni, az a lényeg, hogy a kicsit mézes alapízzel harmonizáljon a krémé. 
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra