![]() |
A törökmézes lepény igazi ünnepi sütemény |
A törökmézes lepény hozzávalói:
20 dkg cukor,
3 kanál méz,
1-1,5 dl tej,
1 egész tojás,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1/2 kg liszt.
Előveszünk egy keverőtálat, belerakjuk a cukrot, ráöntjük a mézet. Rászórjuk a szódabikarbónát, és hozzáadjuk a tojást is. Gőz fölé rakjuk, és kevergetve addig főzzük, míg habozni nem kezd. Ezután pár percet várunk, és mikor már csak meleg, nem tűzforró belekeverjük a lisztet is. Összegyúrjuk, majd négy felé osztjuk, lisztezett deszkán - tetejét is enyhén megszórva - közepes tepsi méretűre nyújtjuk. Sütőpapíron kisütjük, letesszük hűlni, közben, vagy pedig még a tészta gyúrása előtt elkészítjük a krémet.
Krém hozzávalói:
1 dl búzadara
1/2 liter tej,
2 csomag vaníliás cukor,
25 dkg vaj, - az a legjobb, ha tényleg teavaj
25 dkg porcukor
A tejet felrakjuk főni, belerakjuk a vaníliás cukrot, majd a darával sűrű tejbedarát készítünk. Várunk, míg kihűl.
A vajat kikeverjük a porcukorral alaposan, lényegében habosnak kell lennie, majd mikor már kihűlt a búzadarás krém, apránként hozzáadagolva kikeverjük vele.
Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat.
A tészta tetejét meghintjük a cukorral, és hűvös helyre rakjuk, hogy "összeérjen".
Másnap aztán fölvághatjuk, eddigre a lapok átpuhulnak. Lényegében kész a törökmézes lepényünk.
Tetejét átszitált porcukorral szórjuk meg. Erre a tésztára nem szükséges máz, de ha valaki nagyon ragaszkodik hozzá, akkor tehet.
Lehet másfajta krémmel is dolgozni, az a lényeg, hogy a kicsit mézes alapízzel harmonizáljon a krém.
A törökmézes lepény akár az ünnepi asztalra is kerülhet.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése