Négylapos törökmézes lepény - egyszerűen fincsi...

A törökmézes lepény igazi ünnepi sütemény

A törökmézes lepény nagyon finom, ízletes sütemény, valamikor régen egy Mezőkövesd melletti lakodalomban találkoztam vele először, azóta kerestem a receptjét.

A törökmézes lepény hozzávalói:
20 dkg cukor,
3 kanál méz,
 1-1,5 dl tej,
1 egész tojás,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
 1/2 kg liszt.

Előveszünk egy keverőtálat, belerakjuk a cukrot, ráöntjük a mézet. Rászórjuk a szódabikarbónát, és hozzáadjuk a tojást is. Gőz fölé rakjuk, és kevergetve addig főzzük, míg habozni nem kezd. Ezután pár percet várunk, és mikor már csak meleg, nem tűzforró belekeverjük a lisztet is. Összegyúrjuk, majd négy felé osztjuk, lisztezett deszkán - tetejét is enyhén megszórva -  közepes tepsi méretűre nyújtjuk. Sütőpapíron kisütjük, letesszük hűlni, közben, vagy pedig még a tészta gyúrása előtt elkészítjük a krémet. 

Krém hozzávalói:
1  dl búzadara
1/2 liter  tej,
2 csomag  vaníliás cukor, 
25 dkg vaj, - az a legjobb, ha tényleg teavaj
25 dkg porcukor

A tejet felrakjuk főni, belerakjuk a vaníliás cukrot, majd a darával sűrű tejbedarát készítünk. Várunk, míg kihűl. 
A vajat kikeverjük a porcukorral alaposan, lényegében habosnak kell lennie, majd mikor már kihűlt a búzadarás krém, apránként hozzáadagolva kikeverjük vele. 
Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat. 
A tészta tetejét meghintjük a cukorral, és hűvös helyre rakjuk, hogy "összeérjen". 
Másnap aztán fölvághatjuk, eddigre a lapok átpuhulnak. Lényegében kész a törökmézes lepényünk. 
Tetejét átszitált porcukorral szórjuk meg. Erre a tésztára nem szükséges máz, de ha valaki nagyon ragaszkodik hozzá, akkor tehet. 
 Lehet másfajta krémmel is dolgozni, az a lényeg, hogy a kicsit mézes alapízzel harmonizáljon a krém. 
A törökmézes lepény akár az ünnepi asztalra is kerülhet. 

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra