Nuss stangl - a hetekig eltartható diós rúd - fergeteges ízekkel

Ez a finomság akár a hétköznapokra, akár az Ünnepekre elkészíthető. Nagyon finom, eteti magát, viszont ha sikerül valami biztos helyre eldugni, akkor hosszú ideig eláll...Hozzávalók:

 fél kg. dió, 
5 tojásnak a fehérjére 
fél kg porcukor 
néhány csepp citromlé 
egy zacskó vaníliás cukor 
pici liszt kis zsiradék 

 Nagyjából 40 kg diót ledarálunk, a többit meg összetörjük, hogy darabosabb legyen. 
Feltörjük a tojásokat, külön választjuk a fehérjét a sárgájától. 
A sárgákat elrakjuk, majd felhasználjuk másra, a fehérjéket pedig a porcukorral, a vaníliával felverjük habnak gőz fölött. Így jó kemény habot kapunk. Ezt a felvert habot kettéválasztjuk, felét összegyúrjuk a dióval, másik felét meg majd később felhasználjuk a kenéshez. 
 Az összegyúrt masszát lisztezett deszkára rakjuk, és kézzel szépen ellapogatjuk. 
 Az a lényeg, hogy téglalap alakú legyen, és a vastagsága-magassága ne legyen több, mint 1/2 cm. Rudakra vágjuk, olyan másfél centi szélesekre, közben kizsírozzuk a tepsit, belerakjuk a stanglikat, és előmelegített sütőbe rakjuk őket. 
Nem vesszük magas hőfokra, csak szépen, takarékon szárítjuk nagyjából negyedórát.  Benne hagyjuk kihűlni a tepsiben , mert deformálódnának.
 Ha a hab már nem tökéletes, akkor gőz felett alakítunk még rajta, aztán ezzel kenjük végig a rudakat. Lekenés után hagyjuk szikkadni egy fél napot, aztán pedig akár tálalhatjuk is. 
Ezt a finomságot hetekig eltarthatjuk, úgyhogy érdemes nagyobb adagot csinálni.
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra