Túrós-szilvás gombóc - dióval pergetve


Kicsit könnyedebb szilvás gombóc a megszokottnál, ebben fehérje van inkább, jószerivel minden ott van benne, amire csak szükségünk van, de legalábbis, ha "torkosként" szükségünk van...

Hozzávalók: 
 1/2  kiló liszt, 
30 dkg túró
búzadara egy maréknyi
30 db szilva
30 db kockacukor
fahéj
só 
tejföl
5 dkg vaj
15 dkg dió-cukor keverék

A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, a mag helyére rakunk fahéjba mártott kockacukrot, és akár kis időre berakhatjuk a fagyasztóba is, legalább lehűl, könnyebb lesz majd a tésztával bánni.
A tésztához való lisztet, túrót, sót összegyúrjuk, hogy szép sima legyen, aztán csinálunk belőle két gombócot, és berakjuk kicsit a hűtőbe.
Ha lehűlt, akkor először az egyik, majd a másik gombócot kinyújtjuk úgy, mintha akár barátfülét készítenének, aztán feldaraboljuk 15-15 fele, megszórjuk pici búzadarával, rárakjuk mindegyikre a szilvát, aztán pedig összenyomjuk, gombócot formálunk. 
Forró vízben kifőzzük, ha feljött a víz tetejére, akkor már szedhetjük is kifele. 
Leöblítjük vízzel, lecsöpögtetjük, megforgatjuk a vajjal, vagy helyette akár olajjal, meg egy-két kanálnyi tejföllel - majd cukros dióval megszórjuk, kicsit megrázzuk, hogy mindenütt diós legyen. Készíthetjük sűrű szilvalekvárral is.

loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra