Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

A tyúkhúsleves élet, erő, egészség...

Viszonylag ritkán készítünk tyúkhúslevest, pedig ha megfő - rácsodálkozunk, mennyire finom, s tápláló. Nagyanyáink gyógyszerként is főzték, s betegségek után lábadozóknak. Érdemes néha megfőzni, még ha nem is saját, vagy piaci tyúkból - akár a tepsis is megteszi... Nem mindenki teheti meg, hogy drágábból hozza ki...

Hozzávalók:
2 kg tyúk
25-30 dkg tisztított sárgarépa
10-15 dkg tisztított petrezselyem gyökér
6-7 dkg zeller tisztítva
ugyanannyi karalábé 
egy jó közepes fej vöröshagyma
20 dkg karfiol
néhány szem kelbimbó
1-2 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
petrezselyemzöld, legalább fél csokorral
só,
szemes bors ízlés szerint


A tyúkot tisztítás, mosás után vagy részeire daraboljuk, vagy felvágjuk 8 fele, jó, ha a belsőségek: máj, zúza is benne van.
Felrakjuk hideg vízben főni. Nem kell rá túl sok vizet rakni, csak amennyi szépen ellepi. 
Ha felforrt a víz, akkor leszedjük a habját - ha később szűrjük a levest, akkor erre nincs feltétlenül szükség. 
Hagyjuk főni. 
Jó, ha van fűszerzacskó, ennek hiányában egy gézdarabba is beleköthetjük, belerakjuk az egész borsot, fokhagymát, vöröshagymát, és akár a petrezselyem zöldet is. 
A fűszerzacskót a levesbe lógatva főzzük tovább. 
Ha félig megfőtt a hús, mehet bele a zöldség, és gyöngyöző forrással készre főzzük. 
Ha megfőtt, akkor nagyjából negyedórát pihentetjük, hogy leülepedjen, aztán átszűrjük. 
A zöldséget, főtt húst külön tálaljuk, a levest is. Mindenki kedvére szedhet.Ugyanígy tálaljuk a kifőtt tésztát is. 
Az igazán jó tyúkhúsleves valódi ünnepi étel is lehet. 

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra