Citromdzsem - marmalade

Csak időlegesen, nyáron tartozom közéjük, de sokan vannak akik egész évben szeretik az édes-savanyú-kesernyés ízeket.
Na, a marmalade - az angolok kedvenc reggeli dzsemje pont erről híres.
Szokni kell az ízét - ám sokan rajonganak érte.
Nem kell érte több száz forintot leperkálni egy kis üvegért - mi is elkészíthetjük.
És hogy van benne tök is? Ez bizony régen a konzerviparban sem volt egy különleges eljárás - gondoljunk például a hitlerszalonnára, melynek egyik alapanyaga pont a spárgatök volt. Jól lehet vele sűríteni, de alapíze szinte semmi, tehát érvényesülhet a hozzáadott gyümölcs.

Hozzávalók:
3 szép, termetes citrom alaposan lemosva
1 kg hámozott, kimagozott spárgatök lereszelve nagy lyukú reszelőn, vagy tökgyalun
1 dkg kristálycukor
porcukor a tetejére megszórni

A tököt megmossuk, megtisztítjuk, lereszeljük vagy meggyaluljuk.
Hozzáadjuk a mennyiséghez szükséges cukrot, és nagyjából 15-20 percet forralni kezdjük.
A citromot közben megmossuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük(az egészet, mindennel együtt), magját kiszedjük, majd hozzáadjuk a már forró cukros tökhöz. és főzzük még nagyjából negyedórát.
Ekkor még forrón üvegekbe rakjuk, szórunk mindegyik tetejére egy kis porcukrot - és másnapig helyén hagyjuk - de ha lehet ne a legnagyobb melegben.
Másnap pedig légmentesen lekötjük - mehet a polcra. Fotó

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...