Cseresznyés lepény

Nyáron - ha már sütemény - inkább a gyümölcsösöket kívánjuk. Most ugyan egy kissé drága minden gyümölcs, de ha olcsón hozzájutunk, vagy netán van sajátunk - akkor esetleg mégis összehozhatunk sütit is vele.

Hozzávalók: 
40 dkg liszt, 
20 dkg vaj, 
4 evőkanál cukor, 
2 tojás, 
kb. 1 dl tejföl.
 A töltelékhez: 
1 kg cseresznye, 
kb. 15 dkg cukor, 
fahéj, 
2 kanál zsemlemorzsa.

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, egy csipet sót és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tészta legyen belőle. A tésztából két cipót formálunk, és fél órát pihentetjük. Majd az egyik cipót ceruza vastagságúra nyújtjuk, és a tészta nagyságának megfelelő tepsibe tesszük. (A tepsit kissé kizsírozhatjuk.) Villával megszurkáljuk, és a sütőben kissé átsütjük, de csak annyira, hogy a tészta szikkadt legyen. A sütőből kivéve meghintjük zsemlemorzsával, egyenletesen elosztjuk rajta a levéből kinyomott cseresznyét, meg hintjük fahéjas cukorral, beborítjuk a másik kinyújtott tészta lappal, megkenjük tojásfehérjével, és megsütjük. Ugyanebből a tésztából készíthetünk nyári almás, meggyes, barackos, szilvás vagy szőlős lepényt is. Ez utóbbinál több cukor kell, ugyanis furcsa - de a szőlő valahogy meleg hatására savanyúbb lesz. Fotó

loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra