Elfeledett házi és konyhai praktikák

A konyhai praktikák lényegében tapasztalatok - melyek generációkon keresztül is fennmaradtak

Nagyi nem volt egy beszédes fajta, még életéről is viszonylat keveset mesélt, de mikor "főztünk" együtt a konyhában szívesen osztotta meg velem tapasztalatait, ötleteit, a déditől örökölt konyhai praktikáit. 
 Felsorolok most párat közülük - 
A tojás héját fel lehet használni „műtrágyának“. Az összetört tojáshéjat tegyük egy vízzel teli edénybe és körülbelül 14 napig hagyjuk állni. Majd szórjuk a cserepes virág, illetve a kerti virág földjére. Kitűnő műtrágya. 

 Hogyan tisztíthatjuk meg tökéletesen szűk szájú vázánkat
Forró vizet öntünk belé egy kevés ecettel, és nyers rizsszemeket teszünk bele, majd összerázzuk. Tökéletesen megtisztul. 
Ez a módszer természetes az üvegekre is érvényes.

 Ha a ruhánkon izzadságfolt van, ecetes vízben áztassuk be a kelmét, majd ezután tegyük a mosógépbe. Mosás után tökéletesen eltűnik az izzadságfolt, és az izzadságszag is elillan. 

 Ha majonézt készítünk házilag, akkor ne csak nyers, hanem apróra vágott főtt tojás sárgáját is keverjünk hozzá, akkor a majonéz nem lesz túl folyékony. 

Tejes trükkök - 
Á  megtisztított, kétszer ledarált sovány marhahús egy kis tejjel meggyúrva, a hűtőben két-három órát pihentetve olyan ízű lesz, mint a borjúhús vagy a marhavesepecsenye. 

Ha a sütni való kolbászt pár percre tejbe áztatják, majd lecsorgatva, villával néhányszor megszurkálják, akkor sütés közben nem reped ki. 

A zeller és a karfiol szép fehér marad, ha a főzővizébe egy kevés tejet öntünk. 

 Elfeledett konyhai praktika például, hogy a szikkadt sonkaszeletek valósággal felfrissülnek, ha fél órára tejbe áztatják őket. 

A megsavanyodott normál, piaci, vagy automatából vásárolt tejből egy-két kanál tejföl hozzáadásával gyorsan készíthetünk aludttejet. A tejföl belekavarása után konyha melegen tartsuk. 
Tej helyett ezzel az aludttejjel dagasszuk be a kelt tésztát, foszlósabb lesz a kalács, pihekönnyű a szalagos fánk, hólyagos-lyukacsos a lángos.
 Ha a savanyú tejből és tejfölből készített aludttejet kissé meglangyosítjuk, gyengén megsózzuk, majd szűrőkanálba gézen vagy tüllön keresztül leszűrjük, jó ízű házi túrót kapunk, amit ugyanúgy használhatunk, mint a boltit. 
Ez a módszer aludttej készítésre természetesen nem savanyú tejből is működik. Egy pohár  langyos tejhez egy kanálnyi tejföl - s egy óra múlva már fogyaszthatjuk is...
Érdemes saját konyhai praktikáinkat is továbbadni gyermekeinknek, hisz háztartási munkájukat könnyíthetjük meg vele.
Fotó/Fortepan/Saly Noémi

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...