![]() |
A konyhai praktikák lényegében tapasztalatok - melyek generációkon keresztül is fennmaradtak |
Felsorolok most párat közülük -
A tojás héját fel lehet használni „műtrágyának“. Az összetört tojáshéjat tegyük egy vízzel teli edénybe és körülbelül 14 napig hagyjuk állni. Majd szórjuk a cserepes virág, illetve a kerti virág földjére. Kitűnő műtrágya.
Hogyan tisztíthatjuk meg tökéletesen szűk szájú vázánkat?
Forró vizet öntünk belé egy kevés ecettel, és nyers rizsszemeket teszünk bele, majd összerázzuk. Tökéletesen megtisztul.
Ez a módszer természetes az üvegekre is érvényes.
Ez a módszer természetes az üvegekre is érvényes.
Ha a ruhánkon izzadságfolt van, ecetes vízben áztassuk be a kelmét, majd ezután tegyük a mosógépbe. Mosás után tökéletesen eltűnik az izzadságfolt, és az izzadságszag is elillan.
Ha majonézt készítünk házilag, akkor ne csak nyers, hanem apróra vágott főtt tojás sárgáját is keverjünk hozzá, akkor a majonéz nem lesz túl folyékony.
Tejes trükkök -
Á megtisztított, kétszer ledarált sovány marhahús egy kis tejjel meggyúrva, a hűtőben két-három órát pihentetve olyan ízű lesz, mint a borjúhús vagy a marhavesepecsenye.
Ha a sütni való kolbászt pár percre tejbe áztatják, majd lecsorgatva, villával néhányszor megszurkálják, akkor sütés közben nem reped ki.
A zeller és a karfiol szép fehér marad, ha a főzővizébe egy kevés tejet öntünk.
Elfeledett konyhai praktika például, hogy a szikkadt sonkaszeletek valósággal felfrissülnek, ha fél órára tejbe áztatják őket.
A megsavanyodott normál, piaci, vagy automatából vásárolt tejből egy-két kanál tejföl hozzáadásával gyorsan készíthetünk aludttejet. A tejföl belekavarása után konyha melegen tartsuk.
Tej helyett ezzel az aludttejjel dagasszuk be a kelt tésztát, foszlósabb lesz a kalács, pihekönnyű a szalagos fánk, hólyagos-lyukacsos a lángos.
Ha a savanyú tejből és tejfölből készített aludttejet kissé meglangyosítjuk, gyengén megsózzuk, majd szűrőkanálba gézen vagy tüllön keresztül leszűrjük, jó ízű házi túrót kapunk, amit ugyanúgy használhatunk, mint a boltit.
Ez a módszer aludttej készítésre természetesen nem savanyú tejből is működik. Egy pohár langyos tejhez egy kanálnyi tejföl - s egy óra múlva már fogyaszthatjuk is...
Érdemes saját konyhai praktikáinkat is továbbadni gyermekeinknek, hisz háztartási munkájukat könnyíthetjük meg vele.
Fotó/Fortepan/Saly Noémi
Megjegyzések
Megjegyzés küldése