Elfeledett házi és konyhai praktikák

A tojás héját fel lehet használni „műtrágyának“. Az összetört tojáshéjat tegyük egy vízzel teli edénybe és körülbelül 14 napig hagyjuk állni. Majd szórjuk a cserepes virág, illetve a kerti virág földjére. Kitűnő műtrágya. 

 Hogyan tisztíthatjuk meg tökéletesen szűk szájú vázánkat
Forró vizet öntünk belé egy kevés ecettel, és nyers rizsszemeket teszünk bele, majd összerázzuk. Tökéletesen megtisztul. 
Ez a módszer természetes az üvegekre is érvényes.

 Ha a ruhánkon izzadságfolt van, ecetes vízben áztassuk be a kelmét, majd ezután tegyük a mosógépbe. Mosás után tökéletesen eltűnik az izzadságfolt, és az izzadságszag is elillan. 

 Ha majonézt készítünk házilag, akkor ne csak nyers, hanem apróra vágott főtt tojás sárgáját is keverjünk hozzá, akkor a majonéz nem lesz túl folyékony. 

Tejes trükkök - 
Á  megtisztított, kétszer ledarált sovány marhahús egy kis tejjel meggyúrva, a hűtőben két-három órát pihentetve olyan ízű lesz, mint a borjúhús vagy a marhavesepecsenye. 

Ha a sütni való kolbászt pár percre tejbe áztatják, majd lecsorgatva, villával néhányszor megszurkálják, akkor sütés közben nem reped ki. 

A zeller és a karfiol szép fehér marad, ha a főzővizébe egy kevés tejet öntünk. 

A szikkadt sonkaszeletek valósággal felfrissülnek, ha fél órára tejbe áztatják őket. 

A megsavanyodott normál, piaci, vagy automatából vásárolt tejből egy-két kanál tejföl hozzáadásával gyorsan készíthetünk aludttejet. A tejföl belekavarása után konyha melegen tartsuk. 
Tej helyett ezzel az aludttejjel dagasszuk be a kelt tésztát, foszlósabb lesz a kalács, pihekönnyű a szalagos fánk, hólyagos-lyukacsos a lángos.
 Ha a savanyú tejből és tejfölből készített aludttejet kissé meglangyosítjuk, gyengén megsózzuk, majd szűrőkanálba gézen vagy tüllön keresztül leszűrjük, jó ízű házi túrót kapunk, amit ugyanúgy használhatunk, mint a boltit. 
Ez a módszer aludttej készítésre természetesen nem savanyú tejből is működik. Egy pohár  langyos tejhez egy kanálnyi tejföl - s egy óra múlva már fogyaszthatjuk is... Fotó/Fortepan/Saly Noémi

loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra