Gyors leveles-vajas tészta

Finom a leveles tészta, és még csak nem is a drágábbak közül való, de sokszor nincs kedve az embernek - se ideje - milliószor nyújtani, hajtogatni. 
Ezekre az alkalmakra tökéletes megoldás a gyorsabb változat, amiből ugyanúgy mindenféle - hagyományosan leveles-vajastésztából készült tésztaféle süthető.

Hozzávalók: 
5 pohárnyi liszt (2,5 dl-es)
4 dl tejföl
50 dkg margarin
só mokkáskanálnyi
2 tojás
1 tojás sárga (de tojás nélkül is készíthető)  A tészta alapanyaga hideg legyen.

4 pohár lisztet a tojásokkal, sárgájával és a tejföllel rétestészta keménységű anyagot gyúrunk, amit aztán alaposan kidolgozunk.
Ha már szép sima, akkor lerakjuk pihenni egy negyedórára. Legjobb, ha hűtőbe megy.
Ekkor a margarint a maradék liszttel kikeverjük, és szintén egy negyedórára hűtőbe rakjuk.
Ezután az alaptésztát lisztezett deszkán szép vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a lisztes margarinnal, aztán pedig feltekerjük, mint a beiglit. 
Ha ez  megvan, akkor a tetejét elnyomkodjuk nagyjából laposra, és két oldalról középre hajtjuk. 
Ismét lenyomkodjuk a nyújtófával, hogy laposabb legyen, hideg helyre rakjuk pihenni pár percet, majd használhatjuk.
Kiválóan fagyasztható, úgyhogy nagyobb mennyiség is készíthető belőle, felhasználás előtt 1-2 órával kivesszük a fagyasztóból, a végeredmény ugyanolyan lesz, mintha  frissen készítettük volna.

loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra