Gyors leveles-vajas tészta

Leveles-vajas tészta - töltelékkel sokféle módon variálhatjuk

Finom a leveles tészta, és még csak nem is a drágábbak közül való, de sokszor nincs kedve az embernek - se ideje - milliószor nyújtani, hajtogatni. 
Ezekre az alkalmakra tökéletes megoldás a gyorsabb változat, amiből ugyanúgy mindenféle - hagyományosan leveles-vajastésztából készült tésztaféle süthető.

Gyors leveles-vajas tészta hozzávalók: 
5 pohárnyi liszt (2,5 dl-es)
4 dl tejföl
50 dkg margarin
só mokkáskanálnyi
2 tojás
1 tojás sárga (de tojás nélkül is készíthető)  A tészta alapanyaga hideg legyen.

4 pohár lisztet a tojásokkal, sárgájával és a tejföllel rétestészta keménységű anyagot gyúrunk, amit aztán alaposan kidolgozunk.
Ha már szép sima, akkor lerakjuk pihenni egy negyedórára. Legjobb, ha hűtőbe megy.
Ekkor a margarint a maradék liszttel kikeverjük, és szintén egy negyedórára hűtőbe rakjuk.
Ezután az alaptésztát lisztezett deszkán szép vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a lisztes margarinnal, aztán pedig feltekerjük, mint a beiglit. 
Ha ez  megvan, akkor a tetejét elnyomkodjuk nagyjából laposra, és két oldalról középre hajtjuk. 
Ismét lenyomkodjuk a nyújtófával, hogy laposabb legyen, hideg helyre rakjuk pihenni pár percet, majd használhatjuk.
Kiválóan fagyasztható, úgyhogy nagyobb mennyiség is készíthető belőle, felhasználás előtt 1-2 órával kivesszük a fagyasztóból, a végeredmény ugyanolyan lesz, mintha  frissen készítettük volna.
Így nem csak összekészítése lesz gyors a leveles-vajas tésztánknak, hanem alkalomadtán előre dolgozhatunk, később időt megtakarítva. 

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle