Viccesen válaszolhatnánk azt is: Piszkosul drága...
Ez azért lényeges kérdés, mert sokan szeretnének egy jót enni, de bizonytalanok egy cseppet abban, hogy a piacon - amire rábiggyesztik, hogy mangalica hús, vagy szalonna valóban az-e.
Először is tisztázni kell, hogy a mangalica zsírsertés, ezért testtömegének jelentős százaléka zsír.
Volt olyan, hogy levágva egy szép testes mangalicának a zsírszalonnája a legvastagabb részen 15 centi lett - mondjuk nem mai csibe volt, az is szent.
Azonban - mivel húsa zsírral márványosan átszőtt - még az idős disznó húsa is porhanyós lesz egy óra alatt.
Amiket eddig már leírtam, abban ott is a fenti kérdésre a válsz: Ha húst akarsz venni, akkor figyeld meg a karaját.
Persze más részen is látszik, de itt a legfeltűnőbb, meg a combon - márványosan átszőtt zsírral, egyszerűen összetéveszthetetlen a "normál fajtákkal".
Volt már olyan élményem, hogy a piacon járva egy centis zsírréteggel árultak mangalica malacot - süldő - bőrrel együtt.
Na, ilyen nincs.
A mangalica már fiatal korban is jóval zsírosabb.
Ha ilyet látsz, menj arrébb.
Zsírszalonnánál meg kifejezetten a vastagság árulja el, hogy "ő" mangalica.
Nem szabad bevenni olyan magyarázatot, hogy ez természetesen tartott, azért vékonyabb a szalonna... A mangalica bárhogy tartják a szalonnaréteg vastagabb rajta, ugyanis zsírsertés.
Egy hússertés zsírrétege manapság 2-3 centinél nem lehet vastagabb.
Viszont a mangalicáé szép, termetes darab. És ha más termékeket is árulnak ebből a fajtából, akkor szinte biztos, hogy valós az információ, a jóval drágább árat megéri majd kifizetni.
Fotó: múlt-kor, Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése