Hogy ismerheted fel a mangalica húst és szalonnát - ránézésre?

Viccesen válaszolhatnánk azt is: Piszkosul drága... 
 Ez azért lényeges kérdés, mert sokan szeretnének egy jót enni, de bizonytalanok egy cseppet abban, hogy a piacon - amire rábiggyesztik, hogy mangalica hús, vagy szalonna valóban az-e. 
 Először is tisztázni kell, hogy a mangalica zsírsertés, ezért testtömegének jelentős százaléka zsír. 
 Volt olyan, hogy levágva egy szép testes mangalicának a zsírszalonnája a legvastagabb részen 15 centi lett - mondjuk nem mai csibe volt, az is szent. 
 Azonban - mivel húsa zsírral márványosan átszőtt - még az idős disznó húsa is porhanyós lesz egy óra alatt. 

Az nem valós állítás, hogy a mangalica rossz koleszterint nem tartalmaz, semmiféle tudományos vizsgálat ezt nem igazolta, nagy eséllyel üzleti fogás volt a hír elterjesztése. VISZONT NAGYON FINOM, TELJESEN MÁS, MINT A HÚSSERTÉS, ÉS A SZALONNÁJA IS - FŐLEG A SÓS, FEHÉR - TÖKÉLETES. 
 Amiket eddig már leírtam, abban ott is a fenti kérdésre a válsz: Ha húst akarsz venni, akkor figyeld meg a karaját. 
Persze más részen is látszik, de itt a legfeltűnőbb, meg a combon - márványosan átszőtt zsírral, egyszerűen összetéveszthetetlen a "normál fajtákkal". Volt már olyan élményem, hogy a piacon járva egy centis zsírréteggel árultak mangalica malacot - süldő - bőrrel együtt. 
Na, ilyen nincs. 
A mangalica már fiatal korban is jóval zsírosabb. 
Ha ilyet látsz, menj arrébb. 
 Zsírszalonnánál meg kifejezetten a vastagság árulja el, hogy "ő" mangalica. 
Nem szabad bevenni olyan magyarázatot, hogy ez természetesen tartott, azért vékonyabb a szalonna... A mangalica bárhogy tartják a szalonnaréteg vastagabb rajta, ugyanis zsírsertés. 
 Egy hússertés zsírrétege manapság 2-3 centinél nem lehet vastagabb. 
Viszont a mangalicáé szép, termetes darab. És ha más termékeket is árulnak ebből a fajtából, akkor szinte biztos, hogy valós az információ, a jóval drágább árat megéri majd kifizetni. Fotó: múlt-kor, Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen