Kuglóf Nagyi-módra


Manapság nem is igazán sütünk, régen szinte alapsütemény volt. Egy kávéhoz, kakaóhoz kedvvel falatozták. Lényegében kelt tészta, de mégis több annál.

Hozzávalók:
1/2 liter tej
3,5 dkg élesztő
21 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg cukor
8 tojás sárgája
4 tojás fehérje 
21 dkg liszt majd a végén
egy marék mazsola
1 cs. vaníliás cukor
vaj a forma kikenéséhez

Öt deci tejből, három és fél deka élesztőből és 21 deka finom lisztből  kovászt készítünk.
Míg kél, addig a 15 dkg vajat a 10 dkg cukorral és 8 tojás sárgájával pici sóval jó alaposan kikeverünk. 
Ezután 4 tojás fehérjéből habot készítünk, ezt is óvatosan beleforgatjuk, majd a maradék 21 dkg lisztet, mazsolát, és vaníliát is. 
A kuglóf formát kikenjük vajjal, beleöntjük a masszát, majd hagyjuk kelni. 
Ha kedvünk tartja dúsíthatjuk reszelt, vagy kandírozott citrom-, narancshéjjal, darabos csokoládéval, asztalt gyümölcs darabkákkal...
Közben előmelegítjük a sütőt, mikor már jó meleg, akkor közepes hőfokon 160-180 fokon készre sütjük. Fotó
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra