Makói disznótoros paprikás hús


Ezt a receptet még Erdei Ferenc jegyezte le emlékezve arra, hogy mikor hajnalban hazament a legény a régi időkben a téli mulatozásból, akkor még vakon, a sötétben óvatosan kitapogatta a kamrában a tálba dermedt disznótoros paprikást, és abból így, pirkadatkor egy hatalmasat lakmározott, s már nem csak fejében volt szép a világ, hanem gyomortájon is kivirágzott.
A legfontosabb az volt, hogy sokféle húsból készítsék. Mégpedig olyanból ami csontos és bőrös, hisz ezekből lesz jó kocsonyás a lé. 
Így aztán disznótorban ezeket válogatják szépen össze.

Egy köröm,
egy csülök
egy darabka a gerinces részből (pld. tarja, orja)
néhány oldalas darab, 
bőrös részek a fejből,
egy füle 
lapocka szép darab darabolva
és ha van még egy kis színhús ebből-abból..
És kell hozzá jó sok hagyma,
meg só,
paprika

Persze nem kell ezt feltétlen disznóöléskor készíteni, régen is a javát meg lehetett venni, manapság meg már azt veszünk amit akarunk, meg amire pénzünk futja. 
Ezt az egészet nagyobb darabokra vágjuk, belerakjuk egy edénybe, és csak úgy simán, közé szórjuk a megtisztított, és simán felkarikázott hagymát, de apróbbra is vághatjuk, sokat nem alakít rajta, aztán annyi vizet töltünk rá, hogy a húst ellepje. (hagymánál legalább egy szép fej kell egy kilóra, de ne sajnáljuk) 
Ezt aztán felrakjuk főni a tűzre, s mikor már kezd főni, akkor hozzáadjuk a sót, ami egy kiló húsra számítva minimum egy evőkanálnyi (2 dkg), és csak úgy simán beleszórjuk a fele paprikát, egy kiló húsra legalább egy evőkanálnyi paprikát számítunk, vagyis most ennek a felét adjuk hozzá. 
A másik felét a paprikának majdnem a főzés végén fogjuk hozzáadni, így az íze, meg a színe is sokkal frissebb, üdébb lesz.
Lassan főzzük, mint a kocsonyát, de ennél ha kezd elfőni a lé, akkor mindig pótoljuk.  Nem lesz olyan sűrű, és kevés a leve, mint amilyen a paprikás hús szokott lenni, de mégsem lehet rá azt mondani, hogy hosszú lére eresztett. Finom, kocsonyás, sűrű lesz, ami a pörkölt ízét simán legyűri. 
Ki tudja miért, de evéskor jóval könnyebbnek érezzük mint a hagyományos paprikást, pedig van benne kalória rendesen. 
Legjobb friss kenyérrel, meg egy kis savanyú hozzá...

loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra