Mezítlábas leves


Ami tulajdonképpen egyfajta pergelt leves.
Hogy miért mezítlábas? - Hát mert a legalapvetőbb dolgok vannak csak benne, de ha valaki érzi az arányokat, s tudja a sorrendet - nagyon is finom leveskét rittyenthet belőle.
 Régen főleg bográcsban, vagy vasfazékban, szabadban készítették. Mifelénk,  a Hajdúságban az volt a vélemény, hogy ezt legjobban a férfiak főzik.
Nem mindegy miből mennyi kerül bele, de legjobban az nem mindegy, hogy milyen sorrendben rakjuk bele a hozzávalókat.

Hozzávalók:
egy csík szalonna apróra vágva
szép fej hagyma szintén felvágva
paprika egy kanálnyi
só ízlés szerint
tészta - fejenként jó fél marék

A felvágott szalonnát megolvasztjuk a bográcsban, a kiolvadt zsíron megpirítjuk a hagymát.
Rádobjuk a paprikát, a sót, hirtelen elkeverjük, majd felengedjük vízzel.
Hagyjuk főni.
Ha már forr, akkor fejenként jó félmarék tésztát adunk hozzá.
Úgy csináljuk, hogy egy emberre nagyjából fél liter vizet számoljunk.
Természetesen fazékban, a konyhában is elkészíthető, de kint hangulata van. Fotó: Fortepan/Fortepan album
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra