Régi konyhai praktikák - melyek ma is használhatók

Alumíniumedény visszanyeri eredeti fényét, ha almahéjat főzünk benne. 
Burgonyapürét úgy jó készíteni, hogy a kis kockákra vágott burgonyát kevés vízzel főzzük meg, majd áttörjük, és a saját levével, kis vajjal, sóval, annyi fonja tejjel keverjük el, hogy sima legyen. így a pürében maradnak az értékes tápanyagok. 
Citrom külső héját — felvágás előtt — finoman lereszeljük és porcukorral összekeverjük, jól záródó üvegbe téve akár hónapok múlva is használhatjuk süteményekhez. 
Dióbél akár egészben, akár daráltan hosszú ideig friss marad, ha zárt edényben, mélyhűtőben tartjuk. 
Élesztő heteken át friss marad, ha liszttel elmorzsolva, szorosan pohárba vagy csészébe nyomkodjuk. 
Gombócot, vagy galuskát főzve, előbb főzzünk ki egy próbagombócot. Ha szétfő, liszttel, zsemlemorzsával javíthatunk a masszán, ha túl kemény, kis vízzel, tejjel lágyíthatjuk. 
Hagymaszagú kést kétszer- háromszor húzzunk át nyílt láng fölött, — elveszti kellemetlen szagát. Soká ne hagyjuk a láng fölött, mert élét veszti 
Juhtúró soká friss marad, ha csészébe szorosan benyomkodjuk és letakarjuk. 
Kávéalj (zacc) hasznos szolgálatot tesz, ha valamilyen edény, palack, műanyag doboz rossz szagot vett fel; töltsük meg félig vízzel, félig kávézaccal és néhány órán át hagyjuk állni meleg helyen. Aztán jól öblítsük ki és nyitva hagyjuk kiszáradni. 
Leégett húst azonnal tegyünk át másik lábasba, a leégett részt ne kaparjuk fel. Öntsünk rá friss olajat (zsírt) adjunk hozzá 2-3 darabra vágott vöröshagymát vagy kenyérhéjat, 1-2 evőkanál vizet, és néhány percig főzzük fedő alatt — elveszti égett ízét (hagymát stb. kivesz- szűk utóbb). 
Mézes sütemény, ha megszáradt, tegyük néhány percre meleg sütőbe — ettől ismét megpuhul. 
Olajban vagy zsírban bármit sütve, ne forrósítsuk túl a zsiradékot. Amint megforrósodott, rögtön tegyük bele azt, amit sütni akarunk. így kívül-belül átsül, míg a túl forró zsírban csak a felülete pirul meg. 
Paprikát mindig a feleresztés előtt tegyük a rántásba. így ad egyenletes színt és nem csomósodik meg. 
Rántotta kiadósabb lesz, ha a tojásfehérjét felverjük habnak s aztán könnyedén belekeverjük a sárgákat. 
nemcsak nélkülözhetetlen fűszer. Edények, fakanalak, vágódeszkák tisztítására is felhasználjuk. Ha a poharakon, csészéken sárga foltot látunk, amely a mosogatásnál sem jön le, a nedvesített foltra szóljunk sót s azzal dörzsöljük le. Vízkövet is erősen sós vízzel moshatjuk ki az edényekből. Utána mosogatószeres vízzel öblítsük ki, majd tiszta vízzel mossuk el. 
Tojásfehérjét könnyebben verünk fel kemény habbá, ha jól lehűtjük, csipetnyi sót és egy-két csepp citromlevet teszünk bele. 
Újhagyma zöld szárát ne dobjuk el: apróra vágva tejföllel elkeverve kiváló előétel, saláta, de ízesíthetjük vele a körözöttet, salátát stb. is. 
Velős csontban levő velőt mindkét végén sózzuk be, mielőtt feltesszük főni. így nem fő ki a csontból.' 
Zománcozatlan edényeket — régi fajta palacsintasütőt, vasbográcsot stb. forró tisztítószeres vízzel mossuk ki, alaposan öblítsük ki és töröljük szárazra, majd vékonyan olajozzuk be. Előzetesen természetesen távolítsunk el róla minden rozsdafoltot. Ha újra használni akarjuk, előbb forró vízzel mossuk ki, mert a zsiradék közben meg- avasodott.  Fotó: Fortepan/Lissák Tivadar

loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra