Szeder, málna, vagy faeper dzsem

Ezeknek a dzsemeknek nagy előnye, hogy a természetben is előfordul alapanyaguk, bár nemesített formában a kertekben is megtalálható, az erdeinek valahogy különleges zamata van - bár valamivel később érik, mint az ilyen-olyan fajta. Ráadásul ennél olcsóbb alapanyagot nem igazán lehet elképzelni. Ha kirándulunk a hegyekben gyűjthetünk egy adagnyit. Faeper pedig városokban-falvakban is van épp elég.

Hozzávalók: 
1 tisztított gyümölcs
60 dkg cukor

A gyümölcsöt megtisztítjuk, megmossuk, de csak gyorsan - nem áztatjuk, majd lecsöpögtetjük. 
Ezután egy tálban rétegezzük. Egy réteg cukor, egy réteg gyümölcs, aztán folytatjuk, míg el nem fogy. Lerakjuk másnapig hűvös helyre, mondjuk a kamrába.
Másnap aztán elővesszük és 20 percig forraljuk - természetesen állandóan kavargatva. 
Ahogy letelt a 20 perc - még forrón üvegbe pakoljuk, lezárjuk, majd száraz dunsztba, ruhák közé rakjuk. 
Ráérünk 2 nap múlva kivenni, aztán a kamra polcára pakoljuk. 
Ha egy kis citromsót rakunk bele még főzés előtt, akkor savanykásabb íze lesz. Fotó

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...