Ezeknek a dzsemeknek nagy előnye, hogy a természetben is előfordul alapanyaguk, bár nemesített formában a kertekben is megtalálható, az erdeinek valahogy különleges zamata van - bár valamivel később érik, mint az ilyen-olyan fajta. Ráadásul ennél olcsóbb alapanyagot nem igazán lehet elképzelni. Ha kirándulunk a hegyekben gyűjthetünk egy adagnyit. Faeper pedig városokban-falvakban is van épp elég.
Hozzávalók:
1 tisztított gyümölcs
60 dkg cukor
A gyümölcsöt megtisztítjuk, megmossuk, de csak gyorsan - nem áztatjuk, majd lecsöpögtetjük.
Ezután egy tálban rétegezzük. Egy réteg cukor, egy réteg gyümölcs, aztán folytatjuk, míg el nem fogy. Lerakjuk másnapig hűvös helyre, mondjuk a kamrába.
Másnap aztán elővesszük és 20 percig forraljuk - természetesen állandóan kavargatva.
Ahogy letelt a 20 perc - még forrón üvegbe pakoljuk, lezárjuk, majd száraz dunsztba, ruhák közé rakjuk.
Ráérünk 2 nap múlva kivenni, aztán a kamra polcára pakoljuk.
Ha egy kis citromsót rakunk bele még főzés előtt, akkor savanykásabb íze lesz. Fotó
Megjegyzések
Megjegyzés küldése