Tejbe laska - pontosabban tejben laska

Bár mostanában majd minden régi étel egészségtelennek mondatott ki, főleg tej-tészta-cukor összetételben, attól még néha rájön az emberre az a "valamit ennék, de nem tudom mit" hangulat. 
Ilyenkor szokott előkerülni a tejbe tészta, tejbe laska...
Ha valaki nem akarja cukrosan enni simán használhat hozzá a legvégén édesítőszert - fogyasztásnál - de sokan szeretik cukor nélkül is.
Mivel a tejben fő ki a tészta, - nem főzzük meg vízben előtte, mert azzal csak a tejet hígítanánk, a tésztának meg vizes íze lenne - ezért a laska finomabb, a tej pedig sűrűbb lesz, krémesebb, és nem fog egy az egyben tocsogni rajta.
Attól nem kell félni, hogy leég, vagy kifut. Egyrészt dupla akkora edénybe rakjuk a tejet, másrészt mielőtt beleöntenénk kiöblítjük. Aztán pedig forralás után már csak takarékon főzzük. Abszolút takarékon, épp csak tötyögjön. Nagy ritkán kavarunk rajta, de csak lazán, ne karmolgassuk az alját.

Hozzávalók:
20 dkg laskatészta, vagy amit szeretünk, de ez néz ki a legjobban mikor megfő
1-2 vaníliás cukor
2-3 kanál kristálycukor, vagy édesítőszer
jó csipetnyi só, mintha tésztát főznénk - annak nagyjából a fele

A kiöblített tejesedényben felrakjuk forrni a tejet úgy, mint máskor.
Mikor már épp kezdene futni őkelme beleszórjuk a tésztát, elkeverjük, majd hozzáadjuk a sót is. Levesszük teljesen, de abszolút takarékra - majd innen kezdve addig főzzük, míg a tészta már megdagad, és jó sok tejcsit beszív magába. 
Mikor már majdnem kész, akkor belekeverjük a vaníliáscukrot, ha cukorral készítjük, akkor azt is.
De ha csak rászórjuk fogyasztáskor, akkor kevesebb kell általában.
Főzés közben maradjunk azért a környéken, és egyszer-egyszer kavarjuk meg lazán a tésztát. 
Ilyen technikával főzhetjük akár 20 percig is, annál krémesebb lesz, és nem fog leégni.
Ehetjük natúr sósan, gyümölccsel, cukorral, fahéjjal, kakaósan, de simán vaníliásan is - ahogy tetszik.
És persze bármilyen tésztából készíthetjük - lehet házi, bolti, laska, cérnametélt, van, aki pörkölt tésztát ad hozzá - szerintem a legjobb a metélt. Gusztusos is, és a tészta is optimálisan veszi fel a tej ízét. Ráadásul bírja a hosszabb főzőcskézést. Fotó
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra