Tökéletes limonádé a meleg hétköznapokra

Nem humor - bár mindenkinek más a tökéletes - a lényeg, hogy édes-savanyú legyen, nagyjából hideg. És adhatunk hozzá plusz ízesítőket. 
Túl nagy citromtartalommal nem érdemes csinálni, mert nagyon savanyú lesz, nem biztos, hogy a gyomrunk kikészítése a cél. 
Lehet fele citrom, fele lime-al is készíteni, de simán megteszi a pusztán citrom is.
Ha van biocitromunk - nem mindenkinek adatik meg, akkor pár karikát is rakhatunk bele, ettől kap egy enyhe kesernyés ízt, de pont csak annyit, ami még kellemes.
Bár van olyan recept, amibe egy egész citromot pürésítve raknak az akár fél liternyi limonádéba - ezt annyira én nem szívlelem, mert nekem ez túl sok, nem csak az a gond, hogy piszokul keserű lesz, de egy ideig citromra se tudok nézni. Bár lehet, hogy ez csak az én bajom.
Cukorszirupot azért készítünk, mert így tökéletesen felolvad a  kristálycukor. Porcukrot ne használjunk, mert a csomósodásgátlónak van egy alapíze.
A cukorsziruphoz valót felrakjuk melegedni, de nem várunk hólyagosodásig, egyszerűen csak azt bekkeljük ki, míg felolvad az össze cukor. Utána már kikapcsoljuk a tűzhelyet.

Hozzávalók: 3 db átlagos citrom, vagy mondjuk 2 citrom és 1 lime
6 evőkanálnyi cukorszirup, mely áll 3 evőkanálnyi cukorból, 3 evőkanálnyi vízből
1,5 l sima, vagy bubis ásványvíz, vagy szóda - ízlés és egészség szerint
Rakhatunk bele plusz citromkarikát párat,
pár darab mentalevelet,
jó bele egy picurka gyömbér is - de ezek nélkül is tökéletes
Ha nagy a meleg egy kis csipet sót is belefőzhetünk a szirupba.

A citromot megmossuk, kifacsarjuk, kanállal az utolsó szemig kikaparjuk a rostokat - vékonyakat. 
Felfőzzük a cukorszirupot, ha nagy a hőség, egy csipet sót is tegyünk bele - ez amúgy ízfokozóként is működik, akár cukorral dolgozunk, akár édesítővel, valamivel kevesebb kell belőle - majd lehűtjük, pillanat alatt meg lesz.
Ráöntjük a citromlére, felöntjük az ilyen-olyan vízzel, egy hosszú kanállal felkavarjuk.
Ekkor rakjuk bele a mentát, vagy gyömbérdarabkát, 2-3 karikányi citromot héjával együtt.
Majd hidegre tesszük.
Az egész folyamatot gyorsíthatjuk, ha a menta, gyömbér, vagy citromkarika berakása előtt hozzáadunk az egészhez néhány jégkockát, elég 3-4 darab is, aztán egy merülőmixerrel dolgozunk rajta pár másodpercet. Utána mehetnek az ízesítők, és jöhet a hűtés még, vagy akár már fogyaszthatjuk is. 
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra