Sajtos szusszanó

Ami valójában pogácsa, neve arra utalt, hogy aludttejjel készül. (használhatunk helyette joghurtot is)
A pogácsa nálunk nagy sztár. Akár túrós, akár sajtos, akár krumpli, vagy vajas - jöhet szekérderék szám.

Hozzávalók:
 50 dkg liszt, 
3 dkg élesztő, 
1 dl tej
1 mokkáskanálnyi  cukor, 
25 dkg 70 %-os margarin, 
1 tojás, 
25 dkg trappista sajt, 
2 dl aludttej, 
1 jó teáskanálnyi só 
A tepsit nem kell kikenni, mert a tészta zsíros,
A teteje lekenésére (rétegezésnél 1 dl-nyi olaj, vagy zsír, esetleg margarin

A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, előtte adunk hozzá egy pici cukrot, felfuttatjuk. 
A lisztbe belemorzsoljuk, szétdolgozzuk a margarint, aztán a közepébe ütjük a tojást, megsózzuk, hozzáadjuk az élesztőt, és adunk hozzá nagyjából 2 dl aludttejet. Az a lényeg, hogy pogácsa tészta keménységűt anyagot kapjunk. A tojást amúgy el is hagyhatjuk, puhább lesz a tészta.
Picit hagyjuk pihenni, nagyjából negyedórát, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk. 
Megkenjük az olajjal, zsírral, vagy margarinnal, aztán feltekerjük, mint a beiglit. Hagyjuk pihenni. Mikor a duplája lett lisztezett deszkán, kicsit a tetejét is lisztezve kinyújtjuk olyan ujjnyi vastagra, berácsozzuk a tetejét, lekenjük tojással, és megszórjuk a lereszelt sajttal. 
Pogácsaszaggatóval aláigazgatva, hogy ne legyen maradék kiszaggatjuk, ha kell sodrunk oldalt rajta, és mehet a tepsibe 
Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon, nagyjából fél órát, de majd a színe és illata elárulja ha elkészült. Másnap is puha.

loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra