Kelt málé - kukorica nélkül :)

Ennek a süteménynek semmi köze a kukoricához, a málé nevet csak azért kapta, mert a tojások miatt szép színe lesz. És hát régen készítették kukoricalisztből is.
Hozzávalók: 
35 dkg liszt, 
35 dkg cukor, 
1 vaníliás cukor,
 3 dkg élesztő,
 fél liter  tej, 
5-10 dkg mazsola,
4 tojás, 
jó csipet só, 
1/2 pohár étolaj, 
25 dkg dió. 
zsír, és liszt a tepsi kenéséhez
Fél pohár tejbe egy kis cukorral, picur liszttel belekeverjük az élesztőt, felfuttatjuk.
Szétválasztjuk a tojást, a sárgákhoz hozzáadunk egy csipet sót, 3-4 kanál kristálycukrot, és ami van még tej azt belekeverjük. 
Ehhez adjuk az élesztőt, majd a lisztet beleszórva - közben keverjük.  Olyan tésztánk lesz, mintha hígabb nokedlit készítenénk. Szép simára keverjük, majd belemegy még az olaj, és a megmosott mazsola is.
Lerakjuk megkelni, fedjük le valamivel.
Közben kikenjük a tepsit zsiradékkal, és átszórjuk liszttel is. 
Ebbe mehet bele a málétészta, pihentetjük benne egy negyedórát, aztán pedig mehet a sütőbe. Előmelegítettben sütjük közepes hőfokon, (170-180 C) félórán keresztül.
Közben a diót felvagdaljuk, vagy darabosra törjük. 
A tojásfehérjét egy picur sóval felverjük, hozzáadjuk a kristálycukrot ami még maradt, azzal is verjük, mehet bele a vanília. Mikor már jó kemény, akkor rákenjük a még jó meleg tészta tetejére az egészet, rászórjuk egyenletesen a darabos diót, és visszarakjuk a sütőbe nagyjából negyedórára. Ekkor már csak takarékon szárítjuk.
Kihűlés után szeleteljük.

loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra