Hajdúsági ételek - Debreceni fánk

Ki ne szeretné a fánkot? A debreceni fánknak van egy jellegzetessége...

Fánkot valahogy ritkán készítünk, mert ott vacillál az ember: szalagos lesz-e, átsül-e rendesen. Így vagyunk ezzel Debrecen környékén, így debreceni fánk is ritkán készül - inkább csak alkalmilag. 
Ha langyos helyen dolgozunk, ha a hozzávalók is langyosak - akkor nem lesz gond. Időben semmivel sem telik többe, mint egy hagyományos kelt tészta készítése.
Ha netán töltött fánkot szeretnénk készíteni, akkor a fánk tésztáját kicsit széthúzzuk, és az egyik felébe rakjuk a kívánt tölteléket, a másik felét ráhajtjuk, széleit rányomogatjuk. Pihentetjük pár percet, aztán sütjük ugyanúgy, mint az "üreset"

Hozzávaló 25 darabhoz:
 1,20 kg liszt, 
5 dkg vaj,
 1 liter olaj, 
3,5 dkg élesztő,
 12 dkg cukor, 
1/2 liter tej,
 4 tojássárgája, 
1 egész tojás, 
1 csomag  vaníliás cukor,
 2 dkg só, 
20 dkg barackíz, 
2 dkg mazsola, 
1 kupaknyi barackpálinka.

 A lisztet a tejjel, sóval és a   vajjal jól elkeverjük, utána a tojássárgájával és az egész tojásokkal begyúrjuk, tejjel felengedjük, belekeverjük a mazsolát, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és hólyagosra keverjük, a vége fele beledolgozzuk a kupaknyi pálinkát is (nem szív magába sok olajat tőle). Mindezt fakanállal végezzük. 
Meleg helyen pihentetjük, majd a  tészta megkelése után kiszaggatjuk, kézzel széthúzzuk, középen belenyomva két oldalról ujjunkat, de nem kilyukasztva a tésztát - ekkor kapja meg a fánkformáját és kisülés után rárakott lekvár helyét, majd forró olajban kisütjük. (egy picur tésztát csípjük le, majd dobjuk a forrósodó olajba. Ha elkezd habzani és sercegni, akkor elég meleg)
Mindkét oldalát sütjük, és ha jól dolgoztunk, szép csík lesz az oldalán. 
Hogy mi a jellegzetessége a debreceni fánknak? 
Hát.... a barackpálinka... 

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Uborka saláta - ahogy a nagykönyvben meg van írva