Túrós csusza recept

 

A túrós csuszához csuszatészta kell, vagy megvesszük készen, vagy egyszerűen elkészítjük

Régi időben nem takarékoskodtak a túrós csusza hozzávalóival. 

Ha fél kiló liszttel készítették a tésztát, akkor nagyjából ugyanannyi túrót tettek később hozzá.

Vagy csuszatésztát veszünk, vagy ha kedvünk tartja gyúrt tésztából is készíthetjük. Ilyenkor a késfok vastagságúra nyújtott tésztából nagyjából tenyérnyi, egyenetlen darabokat tépünk. 

15-20 dkg füstölt szalonnát felkockázunk és kisütjük. A szalonnát kiszedjük kis tányérra.

A fél kiló túró egy kis sóval kikeverjük.

A tészta kifőzését úgy intézzük, hogy utána tálalhassuk is. Mikor leszűrtük a víztől egyből beledobjuk a tepertő zsírjába, majd nagyjából a túró felével összekeverjük. 

Tálaláskor adunk hozzá tányéronként 1-2 kanál tejfölt ízlés szerint, szórunk a tetejére még a túróból, és arányosan elosztjuk a porciókon a tepertőt is. 

Készíthetjük úgy is, hogy az egészet összekavarjuk. Az egyik mutatósabb, az összekavartnál pedig az ízek jobban összeérnek. Kinek-kinek, ízlése szerint.

De egy túrós csusza akár minden héten belefér...

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra