Böllérleves recept

 

Böllérleves igazi disznótoros, sertést vágóknak készülő étel

A böllérleves az a fajta leves, amit kifejezetten a böllérek tiszteletére készítettek - ott van benne minden finomság, ami hirtelen rendelkezésre áll egy disznóvágáskor.

Az adagot persze lehet duplázni, ha többen eszünk belőle. Szokás manapság hurka helyett gombócokkal készíteni, de az igazi azért ez a variáció.

Kell a böllérleveshez

fél kiló lapocka

jó másfél kiló húsos csont

30 dkg májas hurka

30 dkg véres hurka

40 dkg leveszöldség (sárgarépa, petrezselyem, karalábé, zeller, mehet bele egy-két levél kelkáposzta levél is

2 szép fej vöröshagyma

4 gerizdnyi fokhagyma

1/2 evőkanálnyi majoránna

2-3 szégfűbors

törött bors nagyjából egy jó késhegynyi

és só ízlés szerint

A csontokat mosás után előfőzzük nagyjából 2 liternyi vízben a lapockával, a húst utána leszedjük róla, és felkockázzuk az egészet - csonttal tovább nem foglalkozunk. Amiben főtt a hús és a csont azt szépen átszűrjük. 

Megtisztítjuk a zöldségeket és felvágjuk őket, a fokhagymát is megtisztítjuk és összenyomjuk, a szégfűborsot széttörjük, a vöröshagymának az alját óvatosan levágjuk hogy ne legyen gyökeres, alaposan megmossuk, és úgy egy az egyben rakjuk a levesbe. 

A 2 liternyi csontlét, amit leszűrtünk dúsítjuk a fűszerekkel és zöldséggel, hússal, vöröshagymával - minden szépen sorjában megy bele fűszerekkel kiegészítve. 

Míg fő a leves szépen nyugodtan, addig 2-3 emberre számolva kisütünk 30 deka májas hurkát, és 30 deka véres hurkát ropogósra a külsejét. 

Mikor ez megvan, akkor lehúzzuk a "bőrét", majd szépen kisebb ujjnyira felkarikázzuk. 

Most, hogy a leves megfőtt - kivesszük az átfőtt hagymát, ki is dobhatjuk, de van aki tisztítás után szereti. Belerakjuk a lényegében kész levesbe a felkarikázott hurkát, és épp csak visszaforraljuk vele, utána már "késznek is nyilvánítjuk". 

A böllérleves nagyon-nagyon laktatós leves - az esti vacsoráig biztos kibírja a hentes vele.... (no meg persze a háziak, és  az összes vendég is...)

Fotó: Fortepan/Heinz Bachmann

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Uborka saláta - ahogy a nagykönyvben meg van írva