Burgonyás beigli a szegény ember - laktató beiglije |
Burgonyás beigli? Erre igencsak sok embernek "fennakad" a szeme egy pillanatra, manapság már lényegében sehol nem készítik.
Nagy eséllyel abból az időből maradt ránk a recept, amikor könnyebb volt krumplihoz jutni, mint liszthez, vagy mondjuk tölteléknek valóhoz - teszem fel dióhoz. Nyilván mákot is lehet használni a szórására, de nagymama dióval készített néhanap ilyet, mivel az ablak alatt állott egy magas diófa, díszeül az ő kertjüknek.... 😀
A tésztájához szükség volt
30 dkg főtt, törtkrumplira,
30 dkg lisztre,
picur tej
1-2 dkg élesztőre,
1 szép tyúktojásra,
csipetnyi sóra
3 kanálnyi zsírra.
A töltelékhez
15 dkg főtt, törtkrumpli kellett,
8 dkg zsír, vaj, vagy margarin
10 dkg cukor
1 szép tojás
10 dkg darált dió, vagy mák
ha volt mazsola a háznál, ha nem volt, akkor birssajt, ha az sem - aszalt szilva darabkák - de anélkül is megette aki éhes volt, ugyanúgy, mint citromhéj nélkül - de ha volt megszórta vele azzal is.
Első körben a tejben felfuttatjuk az élesztőt, benne parányi cukorral.
Aztán a már majdnem teljesen kihűlt főtt, tört krumplit összedolgozzuk a liszttel, zsírral, tojással, sóval, élesztővel. Ha már szép sima, akkor letesszük pihenni. Ezután megfelezzük, cipót gyúrunk belőle, ismét lerakjuk pihenni, de most hosszabb időre, simán lehet 1-2 óra.
Közben a töltelékhez való diót ledaráljuk, a krumplit áttörjük, a cukorral, zsiradékkal jó alaposan kikeverjük.
Ha elkészültünk, akkor kinyújtjuk a tésztát, megtöltjük a fele töltelékkel, ugyanígy a másikkal is. Ha van mazsola, vagy bármi hozzávaló, akkor megszórjuk vele, meghinthetjük citromhéjjal is.
Belerakjuk a tepsibe, megkenjük tojással, pár percet - nagyjából negyedórát pihentetjük, majd ismét megkenjük tojással - utána pedig megszurkáljuk a tetejét, hogy ne hasadjék ki.
Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon, mint a kelt tésztát.
Nagyi receptje ez volt, de ő a burgonyás beigli tölteléket dupla mákkal, vagy dióval, és dupla cukorral készítette.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése