Burgonyás beigli recept

Burgonyás beigli a szegény ember - laktató beiglije

 Burgonyás beigli? Erre igencsak sok embernek "fennakad" a szeme egy pillanatra, manapság már lényegében sehol nem készítik. 

Nagy eséllyel abból az időből maradt ránk a recept, amikor könnyebb volt krumplihoz jutni, mint liszthez, vagy mondjuk tölteléknek valóhoz - teszem fel dióhoz.  Nyilván mákot is lehet használni a szórására, de nagymama dióval készített néhanap ilyet, mivel az ablak alatt állott egy magas diófa, díszeül az ő kertjüknek.... 😀

A tésztájához szükség volt

30 dkg főtt, törtkrumplira,

30 dkg lisztre,

picur tej

1-2 dkg élesztőre,

1 szép tyúktojásra,

csipetnyi sóra

3 kanálnyi zsírra.

A töltelékhez

15 dkg főtt, törtkrumpli kellett, 

8 dkg zsír, vaj, vagy margarin

10 dkg cukor

1 szép tojás

10 dkg darált dió, vagy mák

ha volt mazsola a háznál, ha nem volt, akkor birssajt, ha az sem - aszalt szilva darabkák - de anélkül is megette aki éhes volt, ugyanúgy, mint citromhéj nélkül - de ha volt megszórta vele azzal is. 


Első körben a tejben felfuttatjuk az élesztőt, benne parányi cukorral. 

Aztán a már majdnem teljesen kihűlt főtt, tört krumplit összedolgozzuk a liszttel, zsírral, tojással, sóval, élesztővel. Ha már szép sima, akkor letesszük pihenni. Ezután megfelezzük, cipót gyúrunk belőle, ismét lerakjuk pihenni, de most hosszabb időre, simán lehet 1-2 óra. 

Közben a töltelékhez való diót ledaráljuk, a krumplit áttörjük, a cukorral, zsiradékkal jó alaposan kikeverjük.

Ha elkészültünk, akkor kinyújtjuk a tésztát, megtöltjük a fele töltelékkel, ugyanígy a másikkal is. Ha van mazsola, vagy bármi hozzávaló, akkor megszórjuk vele, meghinthetjük citromhéjjal is. 

Belerakjuk a tepsibe, megkenjük tojással, pár percet - nagyjából negyedórát pihentetjük, majd ismét megkenjük tojással - utána pedig megszurkáljuk a tetejét, hogy ne hasadjék ki. 

Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon, mint a kelt tésztát. 

Nagyi receptje ez volt, de ő a burgonyás beigli tölteléket dupla mákkal, vagy dióval, és dupla cukorral készítette. 

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen