Főzésnél mihez kell fedő, és mihez nem

 

Mit főzünk fedővel, mihez nem kell? - nagy dilemma, jó ideig

Néha nagy dilemma elé áll egy kezdő háziasszony, főleg ha még azon is elkezd elmélkedni, hogy amit főz, azt kavargatni kell, vagy jobb ha hagyja - saját maga intézze az étel a dolgát... Vagy melyik étel az, amit fedővel főzhetünk?

Vannak a gyorslevesek, amibe nem rakunk húst - ezekre nyugodtan rakhatunk fedőt, de óvatosan, mert ha nem figyelünk, akkor könnyen kifut. Legjobb módszer megvárni, míg fedő alatt felforr, utána pedig a lehető legkisebb hőfokra venni a főzőalkalmatosságot, így biztos nem lesz baj. Habarás, rántás idején már nem fedőzünk, olyankor amúgy is ott kell az étel mellett állni.

Húslevesnél nem használunk fedőt - felforraljuk az ételt, majd tötyögősen főzzük tovább.

Serpenyőben készült sült húsnál párolási időszakban, vagy pörköltnél kifejezetten hasznos a fedő.

Rántott húsok első oldalát is fedő alatt sütjük, fordítás után viszont már anélkül dolgozunk. Sőt - ha azt akarjuk hogy puha maradjon a kisütött hús, akkor a már elkészülteket is lefedjük. Ha nem akarjuk hogy nedvességet kapjon a lecsapódott párától érdemes a fedő alá 1-2 jó minőségű papírtörlő lapot rakni, az felszívja a nedvességet, nem engedi lecsöpögni.

Krémeket fedő nélkül készítünk, viszont ha nem akarjuk hogy bebőrödzék főzés után, akkor ezt is fedni kell, nyugodtan rakhatunk alá itt is papírtörlőt. 

Rizs készítésénél míg jó háromnegyedig főzzük nem használunk fedőt - sőt nem is kavargatjuk, csak a legelején, ott is egy pillanatig. Mikor azonban már majd elfőtte a levét, akkor elzárjuk a gázt -  fedő alá rakjuk, hogy szépen, nyugisan, magától megdagadjuk. Pár perc múlva azért nem árt ránézni, mert ha kicsit késve raktuk rá a fedőt, akkor hajlamos túlpuhulni. Ha jónak látjuk már, akkor kicsit húzzuk félre azt a fedőt.

Töltött káposztát főzhetjük fedő alatt, de a lehető legkisebb lángon. Úgy játszadozva a fedővel, hogy még véletlenül se kezdjen el zubogni.

Fánkot úgy sütjük mint a rántott húst - egyik oldal fedővel, másik oldal már a nélkül. Így lesz szép szalagos a tészta. És ne feledjünk itt is papírtörlőt használni, csak most alá egyet. Az olaj miatt.

Rántott húsnál mi erre a célra a kiszedő edény aljába egy-két szelet kenyeret szoktunk rakni. Az felissza kellőképpen a felesleges zsiradékot - jobban akár, mint egy többszörös papírtörlő.

És még egy - zöldségféléket fedő alatt készítjük a végső művelet kezdetéig. Részint szinte saját levében képes megpárolódni, részint - ha nem  zubogtatunk, akkor a kíméletes főzés következtében több értékes tápanyagunk marad a termésben.

Amúgy ez is egy olyan dolog, amire - ha másképp nem - saját kárunkon rájövünk idővel - használjunk-e fedőt a készülő ételhez, avagy sem...

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Uborka saláta - ahogy a nagykönyvben meg van írva