Füge beigli recept Gabi bácsiéktól

 

Fügével töltött beigli - igazi különlegesség

Régi recept - abból az időből, amikor déli gyümölcshöz nem nagyon lehetett hozzájutni, viszont Gabi bácsiéknak valahogy sikerült. Nem véletlen teljesen, hisz egyrészt a fővárosban laktak, másrészt a feleség gebines volt, nagy volt így az ismeretség.

Nem csak süteményben, füge beigliként kedvelték a fügét, hanem időnként fügebort is készítettek - jelzi, nem egy guriga gyümölcsöt tudtak egyszerre beszerezni. 

Mindenesetre: különlegességnek nagyon finom. 

Hozzávalók - 

2 szép tojás sárgája + 1 kicsi a kenéshez

1/4 kg liszt

1/4 kg. megfőtt áttört krumpli

6 dkg vaj

2 dkg élesztő

másfél evőkanál cukor

2 dl tej

Füge töltelékhez - 

1/2 kg füge

reszelt citromhéj (manapság már vagy csak szárított, vagy bio - sajnos a többi kívülről vegyileg kezelt, hónapokig meg se mukkan a hűtőben - el lehet képzelni, hogy ami anyag van rajta az nem természetes...)

Kezdjük először a fügével. Felrakjuk annyi vízben főni, hogy a víz ellepje. Megfőzzük benne. Ha megfőtt, és nagyjából kihűlt, akkor vagy húsdarálón átdaráljuk kétszer, vagy mixerrel felpuhítjuk. Hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat ízlésünk szerint. Mehet bele rendesen, ugyanis a füge elég édes. 

Ha ezzel elkészültünk, akkor a megfőtt krumplit jól átnyomjuk, összemorzsoljuk a vajjal, liszttel, majd belerakjuk a már felfuttatott élesztőt, cukrot, maradék tejet, és még a két tojás sárgáját is. 

Ezt alaposan kidolgozzuk, majd lerakjuk pihenni egy félórácskára. 

Pihenés után kinyújtjuk női ujj vastagra - majd mehet rá a töltelék, szétkenjük rajta a citromhéjas fügét. 

Felsodorjuk ugyanúgy, mint egy átlagos beiglit, kikent tepsibe rakjuk. Lekenjük a maradék tojássárgájával, majd fél óra pihenés után még egyszer lekenjük - és mehet a sütőben.

Közepes hőfokon nagyjából fél órát sütjük - de az illata majd árulkodik. 

Valódi,  különleges édesség a füge beigli.

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Uborka saláta - ahogy a nagykönyvben meg van írva