Fügével töltött beigli - igazi különlegesség |
Nem csak süteményben, füge beigliként kedvelték a fügét, hanem időnként fügebort is készítettek - jelzi, nem egy guriga gyümölcsöt tudtak egyszerre beszerezni.
Mindenesetre: különlegességnek nagyon finom.
Hozzávalók -
2 szép tojás sárgája + 1 kicsi a kenéshez
1/4 kg liszt
1/4 kg. megfőtt áttört krumpli
6 dkg vaj
2 dkg élesztő
másfél evőkanál cukor
2 dl tej
Füge töltelékhez -
1/2 kg füge
reszelt citromhéj (manapság már vagy csak szárított, vagy bio - sajnos a többi kívülről vegyileg kezelt, hónapokig meg se mukkan a hűtőben - el lehet képzelni, hogy ami anyag van rajta az nem természetes...)
Kezdjük először a fügével. Felrakjuk annyi vízben főni, hogy a víz ellepje. Megfőzzük benne. Ha megfőtt, és nagyjából kihűlt, akkor vagy húsdarálón átdaráljuk kétszer, vagy mixerrel felpuhítjuk. Hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat ízlésünk szerint. Mehet bele rendesen, ugyanis a füge elég édes.
Ha ezzel elkészültünk, akkor a megfőtt krumplit jól átnyomjuk, összemorzsoljuk a vajjal, liszttel, majd belerakjuk a már felfuttatott élesztőt, cukrot, maradék tejet, és még a két tojás sárgáját is.
Ezt alaposan kidolgozzuk, majd lerakjuk pihenni egy félórácskára.
Pihenés után kinyújtjuk női ujj vastagra - majd mehet rá a töltelék, szétkenjük rajta a citromhéjas fügét.
Felsodorjuk ugyanúgy, mint egy átlagos beiglit, kikent tepsibe rakjuk. Lekenjük a maradék tojássárgájával, majd fél óra pihenés után még egyszer lekenjük - és mehet a sütőben.
Közepes hőfokon nagyjából fél órát sütjük - de az illata majd árulkodik.
Valódi, különleges édesség a füge beigli.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése