Hagymás sült vér recept

 

A hagymás sült vér igazi disznótoros reggeli

A hagymás sült vér igazi disznótoros étel, persze szárnyas vágásakor is simán elkészíthetjük - tökéletes reggeli lesz belőle. Utóbbi esetben régen a gazdasszonyok hozzátették a madár máját is - így kiadósabb étel került a család asztalára.

A legjobb, ha úgy számolunk, hogy a hagymás sült vérhez  fejenként kell nagyjából 1 dl friss vér, 1 szép, nagy fej hagyma, minden emberre számolva 1 fakanálnyi zsír, fűszerek - vagyis só, hagyma elvileg sokat felvesz, viszont a vér az alapból sós, mehet bele emberenként egy jó késhegynyi őrölt bors, és őrölt paprika legalább egy mokkáskanálnyi. Ez aztán lehet édes is, de egy kis csípős paprika tényleg megbolondítja. Ha szeretjük a pikáns ízeket, akkor karikázhatunk bele csípős csöves paprikát is. 

Elkészítése a következő - a megtisztított hagymát ki-ki ízlése szerint előkészíti. Van aki kockázza, mi csak szálára szoktuk vágni. 

Jól felmelegített zsírba rakjuk, és sárgásra sütjük - de vigyázzunk: ne vigyük túlzásba. Ha ezzel megvagyunk, akkor mehet rá a dermedten felkockázott vér, majd megszórjuk a borssal,  paprikával. Mehet rá a só is.  Hamar elkészül, de alkalmanként kavargatni kell, óvatosan hogy ne törjön össze. Persze ha nem zavar, hogy apróbb darabok is lesznek benne, akkor az ízének nem tesz rosszat, ha nem vagyunk annyira óvatosak. 

Igazándiból semmi más nem való a hagymás sült vérhez, csak a friss kenyér. Legalábbis úgy az igazi. 

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Uborka saláta - ahogy a nagykönyvben meg van írva