Halpaprikás recept

 

A halpaprikás akkor a legjobb, ha többféle halból készítjük

A hal nagyon egészséges étel, csak keveset eszünk belőle. A halpaprikás pedig igazi magyar étel, mert hát ugye mi vagyunk azok, akik mindenből paprikást, vagy rántottat készítünk. 

Annak oka, hogy kevés halat fogyasztunk  egyrészt a a hal  ára, másrészt sok szálkája. Valahogy a városi ember nincs kibékülve az olyan húsokkal, amit nem lehet csak nyelni, hanem óvatoskodni kell. 

A halpaprikáshoz, mint minden más halételhez a legjobb a folyami hal, mert lényegesen ízletesebb, és kevésbé elhízott, mint a halastavakban célirányosan nevelkedett. 

Ha kerülni akarjuk a nagyon szálkás halakat, akkor ne foglalkozzunk csukával, vagy potykával. Ellenben a süllő, kecsege, harcsa szinte szálka nélküli, lényegében gerincük van, és kész. Csakhogy nem mindenből jó ám halpaprikást készíteni, és általában nem is a legdrágább halakat szoktuk ilyesmihez választani. 

Egy halpaprikáshoz többféle halra van szükség, jó hozzá a potyka, a harcsa, kecsege, s a ponty is. 

Megmossuk a halat, megtisztítjuk, ha nem előkészítetten vettük, akkor elvégezzük a szokásos műveletket. 

Egyformán feldaraboljuk őket, és mindegyik szeletet besózzuk. 

Belerakjuk szépen sorba a szeleteket a bográcsba, esetleg fazékba, és hozzáadunk egy kanálnyi zsiradékot, majd felöntjük vízzel  - hogy a halat épp ellepje. 

Felrakjuk a tűzre, majd ha már forr - nem kell zubogva - akkor 2-3 fejnyi vöröshagymát tisztítottan, apróra vágva rászórunk, s megszórjuk pirospaprikával, melynek fele lehet édes, másik fele akár csípős is. 

Az egészet ekkor összerázzuk, vagyis két oldalán megfogjuk a bográcsot, vagy edényt, és hirtelen jobbra-balra fordítgatásokkal egyenlősítjük az ételt. 

Főzés közben ezt többször ismételjük. 

Szabad tűzön, nyugodtan - nagyjából egy órát főzzük. Nem azért, mert előtte nem lenne már megfőve a hal benne, hanem hogy igazán ízletes legyen, és a leve szinte kocsonyás.

Ehetjük tésztával, esetleg krumplival, és persze friss kenyérrel - ez utóbbival az igazi. 

Van, aki rak bele egy kis zöldpaprikát aprózva és paradicsomot is.

Fölséges étel, csak ne féljünk a szálkáktól. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Uborka saláta - ahogy a nagykönyvben meg van írva