Hamis húsleves recept

 

Régi időben gyakran készítettek hamis húslevest - hisz húsból sem, pénzből sem volt elég

Hamis húsleves -  mert hogy ilyen is volt, nagymamám még hónap végén sokszor elkészítette, csak előttem legtöbbször zöldséglevesként említették. 
Emlékeim szerint nem hasonlított az annyira a húsleves ízére, de nem volt rossz - az biztos. 
 Nagyi a szűréssel sem bajlódott, ha már húslevesnek nevezte - miért szürte volna le? És gyanítom, hogy a legtöbb háznál nem tették meg, mert hogy szegénységben nem lehet válogatni. Márpedig egy "hamis", vagy "hadi" ételt biztos, hogy sosem a gazdagok főztek. 
 Van benne egy jó dolog is - a zöldséget zsiradékon megfuttatjuk. ami jót tesz a zsírban oldódó vitaminoknak. Vagyis inkább nekünk, hogy hozzájuk juthatunk. 

Hamis húsleves elkészítése - 
 Egy kanál zsiradékot felhevítünk óvatosan, belerakjuk a felszeletelt zöldséget - ami van otthon, de répa, petrezselyem alap - és a zsiradékon, fedő alatt puhára pároljuk. Régen ezt úgy mondták: dinszteljük. 
Ha a zöldség már puha, akkor egy kanál liszttel megszórjuk, mintha staubolnánk, lazán kavargatjuk. 
Ha a liszt színe kezd változni, akkor jöhet a felengedése hideg vízzel, sózzuk, rakhatunk bele pici borsot is, és felforraljuk. 
Ekkor jönne a szűrése, de ennek sok értelme nincs.
 Bármilyen tésztát főzhetünk bele, annak idején nagymama volt, hogy csak egy kis grízt engedett bele - imádtam. 
De reszelt tésztával nagyon jó ez a bizonyos hamis húsleves. 
Fotó: Pixabay illusztráció

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Uborka saláta - ahogy a nagykönyvben meg van írva