Használj Te is konyhádban öntöttvas edényeket! Nem bánod meg!

 

Az öntött vas edény legalább olyan jó kitaláció, mint a réz - csak attól jóval olcsóbb

Érdemes lenne Neked is kipróbálnod az öntöttvas edényt, lábast, serpenyőt....
Hogy miért? - mikor idejétmúlt, elavult, csak a baj van vele, sokkal jobbak a modernek, könnyebbek, tisztítani is jóval egyszerűbb, ráadásul még drágább is az öntöttvas, hiába egy ósdi vacak.

Na, hát ez nagy tévedés, szinte minden állítással ellenkeznék - kivétel talán az, hogy nehéz. Mármint súlyra...Viszont ez az, amitől pont előnyére válik az a bizonyos "nehezék...". 

Pár dolgot viszont semmiképp ne tégy vele! Na főzz benne savanykás levest, főzeléket, és bizony tej forralására sem alkalmas.

Viszont ezen kívül használhatod mindenre, de még hogyan...!

A régi időkben a háztartásokban csak öntöttvas lábasok voltak, és lábakon álltak. Nem véletlenül - szabadtűzön is lehetett velük főzni. 

Később átköltöztek a sparhelt fölé, és ez a kettős igazán maradandót alkotott. Más volt az íze az ebben főtt ételnek, mint egy hagyományosban készültnek. Furcsa, de akkor is így volt. 

Ennek az az oka, hogy vastagabb, mint egy modern technológiával készült edény, ezért aztán nemcsak fő, hanem sül is az étel benne. No és persze hővezető képessége is vetekszik a rézzel. 

Ha nincs is otthon öntöttvas edényed, de valahol a kamrában ott áll még mama zománcozott vaslábasa, egyszer próbáld ki benne elkészíteni a pörköltet.  El fogsz csodálkozni a különbségen... 

Régen a lecsót nem főzték, hanem sütötték. A mai edényekben ez valahogy nem megy, mert inkább párolódik benne az étel. Viszont egy vasedényban sül is, ezért kap egy finom kis pörköt, ami nagyon-nagyon feldobja ízre az egészet. A régi lecsónak áttetsző volt a leve, és ha tunkoltad, akkor egy erőteljes ízt éreztél, nem elkülöníthetően a paradicsomot, paprikát. 

Töltöttkáposzta szintén ebben az igazi - persze nem savanyú káposztából. Vagy ha ebben főzzük, akkor szedjük elkészülte át más edénybe. 

És bizony ha van vasserpenyőnk, akkor a rántott hús is hálálkodni fog, ha abban készítjük. 

Lényegében ugyanúgy működik mint a legdrágább réz edények, de attól mégis olcsóbbak. Kicsit problémásabb a tisztításuk, a lényeg hogy szárazon tároljuk - de ha kamrába rakás előtt bekenjük egy kis zsírral, főzés előtt közvetlenül lemossuk róla, akkor semmi baja nem lehet. 

Érdemes beleinvesztálni legalább egyetlen öntöttvas edénybe, használata által megjön majd a többihez is a kedved...!

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...