Ha ősztől nem tojtak a tyúkok, hogy lehetett régen télen mégis tojás az asztalon?

 

Ősztől bizony keveset tojtak a tyúkok, fontos volt a tojás tartósítása

Régen fontos volt a tojás tartósítása...

Hisz a tyúkoknak hidegben eszükben sincs tojni...

Gondolkodtál már rajta? 

Elvégre annak idején nem fűtött ketrecekben éltek a tyúkok, télen is kint bóklásztak az udvaron, éjszakára mentek csak be az ólba, fedett helyre. 

Ahogy bejött a rossz idő - ez hol szeptemberre, hol későbbre esett - leálltak a tojással. A gazdasszonyok eddigre már gondoskodtak az ifjabb generációról, a kora tavasszal kelt csibék addigra már maguk is tojókká váltak.

No de a tél az tél volt számukra is, a rossz idő beálltával nem lehetett nagy számú tojással számolni. És bizony akkoriban még nem úgy volt, hogyha valami nincs, akkor elugrok a boltba és megveszem. Voltak hetek-hónapok is, míg egyfajta árucikket nem lehetett kapni, mert egyszerűen kifogyott már a készletről, meg kellett várni míg jön az új termés, vagy mint ez esetben is - a tyúkok jó időt éreznek...

Így aztán tartalékolni kellett, hogy legyen hozzávaló a karácsonyi tésztához is, és néha azért kerülhessen valami tojásos étel is az asztalra - tél ellenére is. Tartalékolni pedig tartósítva lehetett csak. 

Tojások berakva gabonába gondosan a hombárban

Ezért aztán kialakult az a szokás, hogy mielőtt be nem jöhetett még a tartós tacsakos időjárás, a napi "termést" szépen összegyűjtötték, mészbe mártották - ez fertőtlenített és szárított - majd pedig bevitték a kamrába, ami jó hűvös hely volt. 

De nem elégedtek meg ennyivel, hanem a tojásokat szépen, egyenként, kis távolságra egymástól beültették a hombárba, a gabonába. 

Ez tökéletes hely volt számára. Ha enyhébb volt az időjárás akkor hidegen tartotta, ha fagy volt, akkor pedig megóvta a nagy hidegtől. Tiszta termosztát... 

Ezzel a módszerrel akár március végéig eltartották, tartósították a szép, sárga szikű tojást...

És volt egy újkoribb módszer is - a sima újságpapír. Nem a színes, a fényes, hanem az a szimpla, napilap féle. Belecsomagolni jó vastagon, aztán papírdobozba rakni, majd a kamrában hűvös helyen tartani. 

De volt olyan is, aki a fahamura esküdött.

A lényeg az volt, hogy az amúgy egy hónapig elálló élelmiszert még hónapokkal később is lehessen felhasználni, tálalni.

Tapasztalat, s lelemény... Ezt mutatja a régi idők tojástartósítási eljárása is.

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...