Juhsajtos lepény recept

 

A juhsajtos lepény nem olcsó mulatság, de bármilyen sajttal elkészíthető

Manapság a juhsajtos lepény elkészítése elég drága, de más sajtokkal is kísérletezhetünk. 
Finom, laktatós, és akár még változatos is lehet, ha mindig más fajtával készítjük. 
De általában van egy kedvenc.

Juhsajtos lepény hozzávalói:
3 dl tej,
1 tojás 
fél dkg só
3 dkg élesztő
5-6 dkg. zsiradék
50 dkg liszt
fél kg juhsajt, vagy bármilyen jellegzetesebb ízű keményebb sajt
4 db tojás
kávéskanálnyi köménymag
ízlés szerint só
4 dl tejföl
5 kanál liszt

Pici tejben felfuttatjuk az élesztőt, aztán a többi összetevővel  kelt tésztát készítünk. 
Szép simára dolgozzuk ki, aztán lerakjuk pihenni. 
Nagyjából 1 óra alatt a duplájára növekszik.
Lisztezett deszkán nagyjából ujjnyira nyújtjuk, majd belerakjuk egy kizsírozott tepsibe.
A sajtot a tészta kelése közben ledaráljuk, vagy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, majd a tejföllel, 4 tojással, sóval, köménymaggal, és liszttel alaposan összekeverjük. 
Ezt a masszát kenjük a tepsiben lévő tésztára, majd előmelegített sütőben 180-200 fokon megsütjük.
A juhsajtos lepény agyon-nagyon kapós sós sütemény. Igazi sör-, vagy borkorcsolya. 
Fotó: Pixabay




Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Uborka saláta - ahogy a nagykönyvben meg van írva