Káposztán sült palacsinta recept

 

A káposztán sült palacsintához az édeskáposzta fedőleveleit használták 

Ez egy nagyon-nagyon régi tésztaféle abból az időből, amikor a finomságok főleg kemencében készültek.
Falusi, szegény portákon nem készítették, mert hosszadalmas lett volna, úri házaknál, ahol volt szakács, konyhalány, cselédség, ott is meggondolták hányszor hozzák össze egy évben, mert bizony összedolgozva is egy jókora adag kisütése akár egy fél napba is telhetett.
Ugyanis egyenként sütötték őket, a következőképpen.
Kimentek a kertbe, és a nagy, külső káposztalevelekből összeszedtek jó pár darabot, legalább százat. Ezt megmosták, megtisztították, torzsáját levágták, megszárították a nedvességtől, majd mindegyiket olvasztott zsírral bevonták belülről.
Készítettek sűrű palacsintatésztát, olyasformán, mint amilyen a kelt palacsintához kell, sőt attól egy picit még sűrűbbet. Ebből egy egy merőkanállal öntöttek a káposztalevél belsejébe, és azt eloszlatták benne kanál segítségével úgy, hogy csak épp a levél szélét ujjnyira ne érje. 
A palacsintatésztás tetejét is kicsit meghintették olvasztott zsiradékkal. 
A "megtöltött" káposztaleveleket aztán egyenként nagy sütőlapátra tették, és a szakszerűen előkészített kemencében megsütötték a levelen sültet - mégpedig úgy, hogy valaki folyton tartotta a sütőlapátot. Nem lehetett könnyű munka, nyilván váltották egymást közben. 
A kisült levélről leválasztották a tésztát, a levelet kidobták, a tésztát pedig szépen egymásra rakták. Felvette a káposztalevél formáját, nagyon gusztusos lett, és íze is emlékeztetett. 
Manapság is próbálkozhatunk kis mennyiségben elkészítésével gáz, vagy villanysütőben, akár hagyományos serpenyőbe rakva, akár tepsiben. Érdekességnek jópofa, viszont nagyon lassú folyamat. 
Ezt  a tésztát sósan készítették. Már csak azért is, mert akkoriban, amikor ez igazán elterjedt volt, még kristálycukor egyszerűen nem volt. Ha valakinek mégis édességre fájt a foga, akkor mézzel próbálkozhatott....

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Egérke, a kanálfánk - fánk kanállal szaggatva