Karácsonyi borleves recept

 

A karácsonyi borleves különleges színfoltja lehet az ünnepi vacsorának

A karácsonyi borleves igazi különlegesség - felnőtteknek kiváló hangulatalapozó. 
Nem feltétlenül kell vele sokat bíbelődni - van egyszerűbb módja is az elkészítésnek, mint az általánosan elterjedt. 

A karácsonyi borleves hozzávalói:
6 db tojásnak a sárgája
6-8 evőkanál cukor
1 liter száraz fehérbor
1 citrom héja
picurka szegfűszeg
ugyanannyi mokkáskanálnyi fahéj (vagy egy darabka belefőzve)

A tojások sárgáját a cukorral jó habosra keverjük, hogy már szinte fehéredjen. 
A fehérborhoz hozzáadjuk a citromhéjat, szegfűszeget, fahéjat - majd ezekkel felforraljuk.
Kinyomjuk a fele citrom levét, azt is hozzáadjuk.
Utána leszűrjük - lehet sima teaszűrőn is, a leszűrt levet a kikevert tojásokhoz öntjük lassacskán, nem hirtelen - közben pedig állandóan kevergetjük.
Ekkor visszarakjuk a tűzre, és habverővel keverni kezdjük  mindaddig, míg leves sűrűsgű nem lesz. 
Ha valaki ezt a részt mellőzné, akkor behabarhatja egy kanál liszttel, vagy keményítővel, kis csalással ugyan, de a karácssonyi borleves állaga ugyanolyan lesz, mint az "igazinak".
Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle