Mai szemmel Te hány hibát látsz a fotón?

 

Kendő sehol, gyűrű a kézen...

És nem csak mai szemmel, mert a problémás dolgokra régebben még többet adtak. 

No meg nem is a fotóval van baj, hanem  a konyhai nekikészülődésnek.

A kép 1935-ben készült - nyilván egy városi konyhában. Akkoriban faluhelyen még teljesen más berendezésű konyhák voltak.

A hölgy tésztát gyúr - ehhez fokozottabb odafigyelés kellett, mint mondjuk egy levesfőzéshez.

De akkortájt ha betette az ember a lábát a konyhába alapvető volt, hogy kötényt köt (ez meg is történt), ha hosszú ujjú ruha van rajta, akkor azt felhajtja - ez is megvolt.... 

No de akkor mi a baj?

A hajra nagyon kényesek voltak. Egyrészt ha hosszú volt, akkor összefogták - ezt a fotón szereplő hölgy is megtette - és kendővel lekötötték, hogy még véletlenül se kóricáljon ki alóla egy kósza hajszál, mert ha mégis megteszi, az biztos, hogy annak a tányérjában köt ki, aki a legjobban undorodik tőle. Meg amúgy is: senkinek sem kellemes egy hosszú hajszálat nyeldekelni.

Kicsit homályos a felvétel, de még így is látszik, hogy a képen egy fiatalasszony szerepel, hisz a jobb kezén gyűrűt hord... 

Gyűrűt - a konyhában, főleg: tésztagyúráskor...

Ez bizony nagyon nem helyén való. 

Ez is egy olyan dolog volt, amit minden magára adó konyhatündér szigorúan betartott: tészta gyúrás, kavarás, készítés előtt, s minden olyan tevékenységnél, ahol a kezet közvetlenül használjuk az ételkészítésnél, esetleg tartósításnál - a gyűrűt levesszük, ha szükséges körmöt is vágunk, utána pedig jöhet az alapos kézmosás, mely után tiszta törülközőbe töröljük kezünk.

Utána pedig már kezdhetett is a napi dolgokba.

Ugyan eltelt jó pár év azóta - ezek a szabályok örök érvényűek maradtak...

Fotó: Fortepan/Lukács Zsolt



Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen