A majonéz az egyik legfinomabb mártás, és nagyon sokoldalú is |
....mikor még nem kellett félni a Salmonellától. Mert a majonéz azért friss tojásból lenne az igazi...
Persze most sem kell félni, csak Salmonella-mentes tojást kell venni. Nagyobb bevásárlóközpontokban itt-ott kapható.
A majonéz készítésénél nagyon fontos, hogy az alapanyagok azonos hőfokúak legyenek. Ha a tojás szobahőmérsékletű, akkor a mustárt, citromlevet, olajat ha lehet ne a hűtőből, vagy a hideg kamrából vegyük elő.
Készíthetjük kézzel, de akár mixerrel is, kinek mi a szimpatikus.
Hozzávalók egy doboznyi majonézhez -
4 db tojássárgája (ha mixerrel készítjük belerakhatjuk a fehérjét is)
4 dl olaj
1 kávéskanálnyi citromlé
1 kávéskanálnyi jó minőségű mustár
só - ízlés szerint (csipetnyi)
Elővesszük a mixert, beleütjük a tojások sárgáját, vagy mint írtam már az egész tojásokat, mehet bele a citromlé, mustár, só, ekkor alaposan elkeverjük a géppel, majd ha ez már megtörtént, akkor éppen csak csepegtetve elkezdjük hozzáadagolni az olajat.
Amint úgy látjuk, hogy sűrűsödik - már lehet kicsit nagyobb sugárban - állandó keverés mellett önteni az olajat a masszához.
Ha látjuk, hogy az edény oldalán ott áll a sűrű majonéz, akkor azt kaparjuk vissza a többihez.
Ha kézzel készítjük a mustárt, akkor elvileg a tojássárgája és olaj kikeverésével kezdjük és csak a legvégére hagyjuk a mustár, citromlé, só hozzáadását.
Lehet, hogy merésznek hangzik, de ilyenkor ha a tojássárgájához már az elején hozzáadjuk a mustárt, és elkeverjük vele, akkor nem fog kicsapódni az olaj adagolásakor a tojás. Mikor már jó masszív - a sót és citromlevet is hozzáadhatjuk.
UGYANEZZEL A MÓDSZERREL, CSAK SOKKAL KEVÉSBÉ ÓVATOSKODVA FŐTT TOJÁSSÁRGÁJÁBÓL IS KÉSZÍTHETÜNK MAJONÉZT. íGY HA ALAPOSAN MEGFŐZTÜK A TOJÁST, AKKOR NINCS FÉLNIVALÓNK, NEM LEHET EGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMA.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése