Majonéz recept a dédi idejéből....

A majonéz az egyik legfinomabb mártás, és nagyon sokoldalú is

 ....mikor még nem kellett félni a Salmonellától. Mert a majonéz azért friss tojásból lenne az igazi...

Persze most sem kell félni, csak Salmonella-mentes tojást kell venni. Nagyobb bevásárlóközpontokban itt-ott kapható. 

A majonéz készítésénél nagyon fontos, hogy az alapanyagok azonos hőfokúak legyenek. Ha a tojás szobahőmérsékletű, akkor a mustárt, citromlevet, olajat ha lehet ne a hűtőből, vagy a hideg kamrából vegyük elő. 

Készíthetjük kézzel, de akár mixerrel is, kinek mi a szimpatikus.

Hozzávalók egy doboznyi majonézhez - 

4 db tojássárgája (ha mixerrel készítjük belerakhatjuk a fehérjét is) 

4 dl olaj

1 kávéskanálnyi citromlé

1 kávéskanálnyi jó minőségű mustár

só - ízlés szerint (csipetnyi)

Elővesszük a mixert, beleütjük a tojások sárgáját, vagy mint írtam már az egész tojásokat, mehet bele a citromlé, mustár, só, ekkor alaposan elkeverjük a géppel, majd ha ez már megtörtént, akkor éppen csak csepegtetve elkezdjük hozzáadagolni az olajat. 

Amint úgy látjuk, hogy sűrűsödik - már lehet kicsit nagyobb sugárban - állandó keverés mellett önteni az olajat a masszához. 

Ha látjuk, hogy az edény oldalán ott áll a sűrű majonéz, akkor azt kaparjuk vissza a többihez. 

Ha kézzel készítjük a mustárt, akkor elvileg a tojássárgája és olaj kikeverésével kezdjük és csak a legvégére hagyjuk a mustár, citromlé, só hozzáadását. 

Lehet, hogy merésznek hangzik, de ilyenkor ha a tojássárgájához már az elején hozzáadjuk a mustárt, és elkeverjük vele, akkor nem fog kicsapódni az olaj adagolásakor a tojás. Mikor már jó masszív - a sót és citromlevet is hozzáadhatjuk. 

UGYANEZZEL A MÓDSZERREL, CSAK SOKKAL KEVÉSBÉ ÓVATOSKODVA FŐTT TOJÁSSÁRGÁJÁBÓL IS KÉSZÍTHETÜNK MAJONÉZT. íGY HA ALAPOSAN MEGFŐZTÜK A TOJÁST, AKKOR NINCS FÉLNIVALÓNK, NEM LEHET EGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMA. 

Fotó: Pixabay


Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen