Mekkora volt a vágósertés nagyanyáink idejében?

 

A vágósertés mérete régen jóval nagyobb volt, mint manapság

100-120 kilós sertéssel biztos nem foglalkoztak, mint manapság. A vágósertés súly jóval magasabb volt. 

Egy disznót a múltban akkor tartottak jó súlyúnak, ha valahol legalább 2-300 kiló körülire felhízott, úgy mondták, akkora mint egy kredenc.  

Múlt század első felében nagy becsben volt a zsír, nem csak a hús - ezért aztán felhizlalták rendesen a disznót. 

Ha húsfajta volt, akkor gyorsabban megnőtt, ha zsírra dolgozott, mangalica volt, arra időt kellett szánni, mert lassúbb a növése. Megnő az szép nagyra, csak nem félév alatt. 

Viszont a szalonnája, s főként a húsa - valami fantasztikus jó falat. 

Hálósan átszőtt zsírral, így még a 8-10 éves sertés húsa is elkészült egy óra alatt.

No persze nem 8-10 évig hizlalták őket, hanem ha malacot akartak, akkor bizony fialtatni kellett. A tenyészjószágokat pedig néhány éves korukban kiszortírozták - ezeket vágták le néha ennyi idősen.

Fontos volt hogy sok legyen a zsír is és a hús is - hisz nem pazaroltak, egy-két disznónak kellett kitartania egész évben.

Ebből készült a szalonna, a sajt, a kolbász, sóztak le húst is főzéshez, de füstöltek is - hisz úgy hosszabb ideig elállt, ráadásul ízletesebb is lett. Egy kis darabtól jóval finomabb lett egy fazék étel. 

Ha egy mangalicának a szalonnája nem volt vagy 10 centis, akkor csak legyintettek rá: nem az igazi. 

Ha szép, kihízott disznó volt a vágósertés áldozat, akkor tele lett a zsírosbödön is, volt elég szalonna, jutott a kolbászba is rendesen, és még tavasszal is ott lógott a padláson a húsvéti sonka, s néhány lefüstölt hús, hogy nyáron - a napszámosoknak is legyen eledele.  Feltéve persze, ha nem inkább az aprójószágot áldozták fel e célra...

Fotó: Fortepan/Tóth Árpád

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Uborka saláta - ahogy a nagykönyvben meg van írva