Mit tegyél ha sütnél, de valami elfogyott?

Előfordul néha, hogy az utolsó pillanatban derül ki, hogy egy süteményhez hiányzik valami hozzávaló

Mit lehet tenni, ha sütnél valamit, de nincs egy hozzávaló? Menj le a boltba...- Ez az első reakció  :) Csakhogy ez nem mindig jöhet össze. Vagy bezárt, vagy messze van, vagy nincs idő már, és am
Sütit készítenél, de rájöttél, hogy nincs margarin, vagy tojás, netán tejföl. Nincs sütőpor, esetleg kristálycukor. 
Márpedig Neked most mindenképp kell alkotnod valamit. 
Legfontosabb: ne ess pánikba. Nagyon sok dolog pótolható, van olyan is, ami kihagyható egy receptből, vagy valami mással ellensúlyozható a hiánya.
Ha netán valami omlós tésztát készítenél, és most jöttél rá - nincs otthon tejföl, ugyanazt a hatást éred el, ha majd annyi tejet, plusz egy kis zsiradékot teszel helyette a tisztába. Vagy ott az aludttej, esetleg joghurt lehetősége. 
Omlós, kelt, és rétes tésztákból tojás simán kihagyható. Ha egyszer kipróbálod kényszerűségből - nagy eséllyel mindig majd így csinálod, mivel a tészta sokkal puhább lesz. Nem kell félni, hogy nem áll össze - rendben lesz vele minden. 
Arról már ne is beszéljünk, hogy a krumplival készült tésztafélékbe meg egyenesen felesleges rakni tojást, mert a burgonyában lévő keményítő úgyis teszi a dolgát. 
Ha nincs otthon margarin, az tökéletesen helyettesíthető zsírral, vagy olajjal. Egy kicsivel kevesebb kell belőle, mert a margarin az normál esetben 70-80 százalékos zsírtartalmú, az olaj és zsír nyilvánvalóan meg "tömény". De ha van otthon teavaj, az is tökéltes - régen ezzel készítettek sok süteményt, mára kicsit luxus lett az ára miatt, viszont nagyon finomak vele. Mint ahogy a tortakrémek is igazán ezzel jók. 
Ha egy sütihez nincs vanília, vagy vaníliás cukor, akkor nézz szét a házban, hátha van vaníliás pudingpor, és dolgozz azzal. Ilyenkor persze kevesebb lisztet adagolva, mivel a pudingpor keményítőt tartalmaz. De ha más - a tésztához illő -  fűszert adagolsz pluszban, senkinek nem fog feltűnni, hogy vaníliahiány van. :) 
Az  a lényeg, ha valami nincs otthon, akkor gondolkozz el, hogy mi az a hűtőben-kamrában lévő dolog, ami kicsit hasonlatos hozzá. És hogy még jobban hasonuljon - mivel tudnád egy cseppet még turbózni. 
Nem kell félni ezektől a módosításoktól, a receptek nem szentírások. 
Még néha akkor sem történik katasztrófa, ha kihagyunk belőle véletlenül valamit.
Velem például előfordult, hogy a tésztából a cukrot hagytam ki - ami pedig elég fontos összetevő. 
Annyi történt, hogy sülés után - még melegében megszórtam vele rendesen. Így lényegében észrevehetetlen lett a turpisság.
Ellenben ha azért elmélkedsz, mert nincs a házban mondjuk kristálycukor, akkor használhatsz helyette porcukrot - viszont abból arányában több kell, valahogy nincs olyan édesítő ereje. Már, ha kanállal méred, mert dekára nyilván ugyanannyira lesz szükséged.  Ez fordítva is igaz. Ha nincs porcukor, de kristály van, akkor vagy megőrlöd mondjuk kávédarálóval, vagy ha tészta édesítéséhez kell, magába a masszába, akkor feloldhatod egy parányi vízzel, vagy tejjel. plusz a keverés - nyugi.... szét fog olvadni.
A lényeg, hogy "no pánik..." Semmi gond, ha valami elfogyott, nincs otthon a kamra polcán - attól még nagy eséllyel lehet pótolni valamivel, hogy a hiány ne okozzon gondot.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen